Annons

Grimslöv folkhögskola startar nytt program

NYHETER. En helt ny utbildning med inriktning hotell och konferens har just startat på Grimslöv folkhögskola. Kursansvarig är Anna-Maria Zamlynska som lämnat Stockholm och återvänt till de småländska skogarna. Nu vill hon introducera fler för en näring som hon själv älskar.
Annons

Efter förra veckans introduktion går nu hotell- och konferensvärdsutbildningen i Region Kronoberg in på sin andra vecka. I skolbänken finns nio deltagare i blandade åldrar, den yngsta är 21 och den äldsta 55.

– Det är ett bra ålderspann. De har olika bakgrunder och kommer från Stockholm, Göteborg, Malmö och framför allt Kronoberg. Med tanke på hur lite vi hunnit marknadsföra utbildningen är det ändå en bra uppslutning och förhoppningsvis får vi in en tionde deltagare i veckan, säger Anna-Maria Zamlynska.

Viktig utbildning för besöksnäringen

Utbildningen är på gymnasienivå och den som söker behöver ha grundskolebehörighet. Eftersom det finns en kurs- och konferensanläggning i anslutning till skolan sker många av de praktiska delarna där.

– Det är en fantastisk bransch och möjligheterna att växa inom den är enorm. Det är också en internationell bransch där det är inte bara är besöksnäringen i Sverige som skriker efter folk, vilket innebär att du också kan söka jobb utomlands. Och även om det finns mycket jobb vill branschen ändå ha utbildad personal och man blir mer attraktiv när de långa upplärningsperioderna inte behövs, säger hon.

Du kommer själv från Stockholm hotell- och restaurangskola, hur hamnade du på Grimslöv folkhögskola?

– Jag är smålänning från början och uppvuxen här nere. När jag såg jobbannonsen kände jag att “det här ville jag göra, att introducera fler människor för den fantastiska bransch vi har.” Jag behövde röra på mig och det är aldrig fel att återvända hem. Jag trivs i de småländska skogarna och möjligheten att få vara med och starta upp det här programmet kunde jag inte motstå.”

Besöksnäringen skriker som du säger efter arbetskraft, men hur ska vi få fler att söka sig hit?

– Det är svår fråga, men tydligen finns det ett intresse eftersom jag har nio personer i olika åldrar som vill in i branschen. Vi fokuserar på alla fantastiska möten med gästerna och försöker göra vår del. De som har valt den här utbildningen är inga 15-åringar som inte vet vad de ska göra med sina liv. De vill in i branschen och då är mitt uppdrag att se till att de får rätt utbildning och kommer in med en positiv inställning. Jag ger verktygen de behöver för att uppnå branschens efterfrågan.

 

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!