Annons

Gymnasiesamarbete med Elite Hotels ska locka fler elever

zoom Elite Hotels i Örebro. Foto: Pressbild
Elite Hotels i Örebro. Foto: Pressbild
NYHETER. Sedan i höstas har Elite Hotels i Örebro gått samman med Virginska gymnasiets hotell- och turismprogram för att låta eleverna utöva praktiska moment i skarpt läge.
Annons

Att utbildningar och besöksföretag samarbetar kan vara en lösning på att få in fler i branschen, det tror i alla fall Linda Herou Meriloo, rektor Virginska gymnasiet i Örebro. Det var när ansökningarna till skolans hotell- och turismprogram sjönk i antal som idén växte fram och samarbetet med Elite Hotels tog form.

– Jag är alldeles säker på att det här kan vara en lösning på personalbristen. Företagen behöver ha ett öppet sinne, förstå att alla är nybörjare och ge dem en chans att visa vad de klarar av, säger Linda Herou Meriloo.

Hon får medhåll av Annica Lindkvist, hotelldirektör Elite Hotels.

– Den största vinningen är att vi får vara med att forma, informera och lära upp på de sätt som behövs för att vara anställd samtidigt som eleverna känner att de jobbar på riktigt.

Tidigare har skolans hotell- och turismelever lärt sig de praktiska delarna på ett fiktivt hotell i skolan. Sedan hösten 2021 huserar nu elever och lärare i lokaler tillhörande Elite Hotels i Örebro under de praktiska momenten av utbildningen.

Högre engagemang

Förutom vinningar för bransch och skola verkar upplägget även uppskattas av eleverna. Enligt Linda Herou Meriloo ser eleverna att utbildningen har fått ett uppsving och att de känner mer stolthet i vad de gör när det är skarpt läge. Även Annica Lindkvist ser en tydlig skillnad.

­­– Det är härligt att se engagemanget, elever som kanske inte haft så bra närvaro i skolan tidigare kommer hit en halvtimme tidigare. De får känna att de är med och bidrar på riktigt.

En högre uppskattning från eleverna och vetskapen om att de får jobba praktiskt under skoltid är något som Linda Herou Meriloo hoppas i längden ska leda till att fler söker till hotell- och turismprogrammet.

– Vi hoppas att vi får behålla dem som går hos oss och att ansökningarna ökar. Vi försöker göra reklam för konceptet och ha öppet hus på hotellet i stället för i skolan.

Ökade arbetsmöjligheter

Ytterligare en positiv effekt av att låta eleverna utföra praktiska moment på hotellet är jobbmöjligheterna som skapas.

– De kommer ju in i arbetslivet snabbare, många är duktiga vilket såklart leder till jobb. Under julen var det flera som jobbade extra. Det är ju ett bra sätt att lära känna oss och verksamheten och bygga ett kontaktnät, säger Annica Lindkvist.