Annons

Gymnasium skrotar utbildning inom servering – elever i protest

zoom Vid Tingvallagymnasiet i Karlstad har man beslutat att ta bort möjligheten att utbilda sig till servitör/servitris.
Vid Tingvallagymnasiet i Karlstad har man beslutat att ta bort möjligheten att utbilda sig till servitör/servitris.
NYHETER. På Tingvallagymnasiet i Karlstad har man bestämt sig för att ta bort utbildningen med inriktning servering. Det fick elever att demonstera mot beslutet. 
Annons

Vid Tingvallagymnasiet i Karlstad har man beslutat att ta bort möjligheten att utbilda sig inom servering. Det fick elever på skolan att för några veckor sedan demonstrera på Stora Torget. 

En av anledningarna till nedläggningen är ekonomiska skäl. 

– Vi har lagt fram ett förslag om att dra in inriktningen servering på vårt Rl-program och detta av ekonomiska skäl. Vi måste spara cirka 1.7 miljoner på två år på programmet, och även inom andra områden, då vår budget och våra anslag inte går ihop, säger Per Svensson, biträdande rektor.

– Men det här är inget klubbat beslut utan ska tas i samverkan enligt konstens alla regler med risk och konsekvensanalys med mera.

Bageriutbildningen är populär

Från årskurs två har det varit möjligt att välja servering som inriktning. Men nu kommer eleverna bara att kunna välja bageri eller kök. Flest elever brukar välja kock- och kallskänksinriktningen, därefter bageri.

–  Det är givetvis inget roligt förslag men det ”minst” dåliga. Vi har idag  tre inriktningar bageri, kök och servering. Servering är sedan lång tid tillbaks den minst populära av de tre. Vi bedömer också att det går att driva de övriga två vidare med inslag av servering snarare än tvärtom. Alla elever som väljer kök kommer även i fortsättningen att få vissa serveringskurser men inte kunna välja inriktningen servering fullt ut.

Alla elever som redan påbörjat utbildningen med inriktningen servering kommer att få gå klart. Men man har ännu inte beslutats kring de elever som går årskurs ett och som ännu inte valt sin inriktning. 

Dyr utbildning

–  Annars arbetar vi för fullt med att se över utbildningen för att göra den så kostnadseffektiv och med så hög kvalité som möjligt. Det gör vi hela tiden men det är tyvärr en dyr utbildning med många smågrupper och inriktningar vilket gör den svår att få att gå ihop trots gott söktryck. Såklart är personal och de inblandade eleverna, särskilt de ca fem-sex stycken som tänkt sig att välja serveringen inte alls glada. Utbildningen har funnits i många år, men i nuvarande form sedan nya gymnasiereformen 2011.

 

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...