Annons

Hållbarhetstalangen som vill förändra världen

zoom Sanna Norén, managing sustainable operations på Nordic Choice Hotels, listas som en av nästa års hållbarhetstalang. Foto: Nordic Choice Hotels
Sanna Norén, managing sustainable operations på Nordic Choice Hotels, listas som en av nästa års hållbarhetstalang. Foto: Nordic Choice Hotels
NYHETER. Sanna Norén, managing sustainable operations på Nordic Choice Hotels, är en av 2019 års mest spännande hållbarhetsprofiler. Åtminstone enligt tidningen Aktuell Hållbarhet som har listat henne som en av 33 hållbarhetstalanger under 33 år att hålla ögonen på nästa år.
Annons

Varför kom du med på listan, tror du?
– Jag har varit drivande när det gäller hållbarhetsfrågor inom Choice, främst när det gäller miljö. Jag försöker skapa projekt som ger effekt och det har synts.

31-åriga Sanna Norén har haft sin nuvarande tjänst i två år. Under den tiden har hon bland annat tagit fram en ny miljöstrategi och varit delaktig i att ta fram ett rikstäckande avtal med avfallsbolaget SUEZ med målsättningen att Nordic Choice Hotels ska ha 99 procents återvinningsgrad år 2021.

– Det är ett väldigt ambitiöst mål som vi på Choice jobbar hårt med, som en del av vår ISO 14001-certifiering. Det är också därför jag tycker om ISO – det handlar om att jobba systematiskt för att nå ständiga förbättringar. De ger också väldigt mycket frihet, vilket är fantastiskt eftersom alla våra hotell är olika. Under 2019 ska vi jobba vidare med att implementera den nya standarden, ISO 14001:2015, på varje hotell.

Hur kom du in på Nordic Choice Hotels?
– Choice har ett stort projekt tillsammans med Sustainergies och GreenCo, där studenter rekryteras för att coacha hotellen att nå sina hållbarhetsmål. Jag jobbade som en sådan hållbarhetscoach parallellt med mina studier i miljövetenskap. Efter det blev jag rekommenderad att stanna kvar på Choice. Jag kände redan då att jag ville jobba för Choice eftersom det är en stor koncern med stor påverkansgrad och ett stort hållbarhetsengagemang.

– För mig är det här det bästa jobbet man kan ha. Choice har 16 000 medarbetare och varje beslut når både dem och våra gäster. Jag har möjlighet att göra stor skillnad och det är helt fantastiskt.

Hur får du med dig så många medarbetare mot samma mål?
– Genom att visa att det varje hotell gör har effekt. Om ett hotell till exempel minskar vattenförbrukningen är det viktigt att visa vad det faktiskt har för värde, både miljömässigt och ekonomiskt. Vi gör också egna omvärldsanalyser och uppdaterar våra hotelldirektörer och miljökoordinatorer om var vi befinner oss. Och så kopplar vi allt till vår hållbarhetspolicy.

– Sedan är det jätteviktigt med utbildningar. Vi har infört obligatoriska utbildningar för alla nya hotelldirektörer och miljökoordinatorer. Under de kurserna trattar vi ner hållbarhetsfrågan till vad de kan göra på sitt hotell, samtidigt som de får möjlighet att dela erfarenheter med varandra.

Vad är ditt mål?
– Att förändra världen genom att göra så mycket jag kan.

Vad är ditt bästa tips till andra i besöksnäringen som vill bli vassare på hållbarhet?
– Delegera ansvaret. Hållbarhet måste vara en del av din core business och en integrerad del av varje process. Det är bra med en hållbarhetsansvarig som kan ta upp trådarna men en person kan inte sitta på allt.