Annons

Halloween ställs in på Gröna lund och i Furuvik

zoom Ingen Halloween på Gröna Lund eller i någon anna nöjespark i år. Foto: Gröna Lund
Ingen Halloween på Gröna Lund eller i någon anna nöjespark i år. Foto: Gröna Lund
NYHETER. Parks & Resorts har tagit beslutet att inte hålla öppet nöjesparkerna Gröna Lund och Furuvik under Halloween. "Även säsongen 2021 känns hotad om det inte händer något snart", säger koncernchef Christer Fogelmarck.
Annons

– Kolmården kommer fortsätta ha öppet under anpassade former och begränsad kapacitet både under Halloween och Sagojul precis som under sommaren. Men eftersom nöjesparkerna tvingas förhålla sig till 50-förbudet även i höst tvingas vi ställa in Halloween på Gröna Lund, Skara Sommarland och Furuvik. Även säsongen 2021 känns hotad om det inte händer något snart, säger Parks & Resorts koncernchef Christer Fogelmarck till Besöksliv.

I fredags meddelade regeringen att gränsen för 50 personer i samband med offentliga tillställningar och allmänna sammankomster ligger kvar, med två förslag på undantag som ska underlätta för besöksnäringen. Inget av förslagen omfattade dock nöjesparkerna, som i sommar har stått tomma och dagligen förlorat miljontals kronor.

– Att inte få möjlighet att öppna på ett säkert sätt har försatt oss i en djup ekonomisk kris, där vi förlorat alla våra möjligheter till intäkter, drygt 650 miljoner kronor, och tvingats säga upp nästan 40 procent av vår fasta personalstyrka. Fredagens besked från regeringen var den sista spiken i kistan, då även alla våra möjligheter till intäkter under hösten rycktes bort. Det är tråkigt att behöva ge beskedet till alla Stockholms barnfamiljer att det tyvärr inte blir någon Halloween på Gröna Lund, säger Gröna Lunds vd Magnus Widell i en kommentar till beslutet.

Furuviks djurpark och badområde har hållit öppet i sommar, men parken har ändå tappat drygt 70 procent av sina besökare i sommar. Besökstappet grundar sig främst på att tivolidelen aldrig fick öppna, vilket gör att parken inte heller kommer att ha de ekonomiska resurserna för att öppna sitt Halloweenfirande i år.

– Att vi kunde öppna över huvud taget kändes så klart bra, men att vi inte kunde öppna tivolidelen den här sommaren innebar allvarliga ekonomiska konsekvenser för Furuvik. Vi har tappat drygt 70 procent av våra besökare, tvingats säga upp en tredjedel av våra fasta anställda och nu får vi inte heller öppna tivolit i höst. Vi har helt enkelt inte längre de förutsättningar som krävs för att hålla öppet under Halloween i år, säger Sandra Wilke, vd på Furuvik i en kommentar.

De åtgärdspaket som regeringen hittills satt in har inte kommit nöjesparkerna till godo. På Gröna Lund har man tvingats säga upp mer än en tredjedel av de fastanställda medarbetarna och fler än 1500 säsongstjänster och inhyrda frilansare.

– Nu befinner vi oss i en djup kris och är i ett stort behov av ekonomiskt stöd från regeringen, en situation som helt hade kunnat undvikas. Det känns både frustrerande och sorgligt, säger Gröna Lunds vd Magnus Widell.

I fredags kom även beskedet att Liseberg ställer in årets Halloweenfirande, eftersom parkens ledning inte ser att det finns några förutsättningar för att kunna hålla öppet.

Philips MediaSuite  – Nu med Netflix och Chromecast built-in

Philips MediaSuite – Nu med Netflix och Chromecast built-in

Enkel för gästerna att använda och kostnadseffektiv för hotellen. Philips MediaSuite är marknadens mest kompletta TV för hotell och professionella verksamheter