Annons

50-gränsen ligger kvar – med förslag på undantag

zoom Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
NYHETER. 50-gränsen är ett viktigt verktyg i kampen mot smittspridningen. Därför kommer den att ligga kvar. Det meddelade inrikesminister Mikael Damberg under en presskonferens.
Annons

Samtidigt lägger regeringen fram två förslag på undantag för att 50-gränsen ”inte i onödan träffar verksamheter som kan bedrivas på ett smittsäkert sätt”

Det ena förslaget innebär att restauranger och kaféer ska få anordna till exempel konserter utan att det faller under regeln för allmän sammankomst och offentlig tillställning. Med detta undantag slipper restauranger förhålla sig till två olika regelverk beroende på vilken aktivitet som äger rum i restaurangen.

– Det vi gör är att justera en orimlighet som finns i dagens regelverk, säger Mikael Damberg.

Det andra förslaget är att vissa arrangemang och evenemang får anordnas med fler än 50 personer om det rör sig om sittande publik, samt att arrangören kan vidta åtgärder som innebär att publiken kan hålla avstånd. Detta undantag ska dock kombineras med ett maxtak för antalet deltagare.

Förslagen ska nu skickas på remiss för att säkra att undantagen är väl förankrade ur ett smittskyddshänseende. Ambitionen är att undantagen ska träda i kraft den 1 oktober.

– Detta är ett viktigt första steg för att kunna förbereda lättnader, säger Mikael Damberg.

Utöver detta har regeringen gett i uppdrag till FHM att uppdatera riktlinjerna.