Annons

Pop House skapar ny mötesplats på Sergels torg

zoom Per Sundin har stora planer för Pop House Group. Foto: Universal Music/Pressbild
Per Sundin har stora planer för Pop House Group. Foto: Universal Music/Pressbild
NYHETER: Per Sundin, ny vd för Pop House, har många visioner och är inte rädd för att satsa stort. 2021 öppnar Space på Sergels torg, en helt ny arena för digital kultur. "Förhoppningen är att detta ska vara positivt för hela Stockholm".
Annons

Per Sundin har varit vd för Pop House Group, koncernen bakom Abba The Museum, Hasselbacken och Cirkus i Stockholm sedan augusti i år, och har inte direkt mjukstartat på sitt nya jobb. Sonens intresse för e-sport fick Per Sundin att börja fundera på om det går att förena dataspel, Youtube, podcastskapande och musik under ett och samma inkluderande tak på Sergels torg.

– Vi vill skapa en plattform för generation Z och deras innehållsskapande. Det här är ett viktigt projekt för att främst unga människor ska upptäcka sina passioner och utveckla intressen som kan bli framtidens jobb, säger Per Sundin.

Stor scen för musik och föreläsningar

Denna digitala mötesplats kommer gå under namnet Space och förväntas slå upp portarna för besökare i mars 2021. Förutom plats för skapande och kreativitet kommer Space också ha en stor scen för musikuppträdanden och inspirationsföreläsningar med teman som dramaturgi, programmering och retorik.

– Min förhoppning är att Space får vara en fristad utan fördomar där personer från olika delar av Stockholm kan mötas, säger Per Sundin.

Idén väcktes för drygt tre år sedan då Per Sundin ännu var vd på Universal Music Nordics. Han hade då i många år dragit ut internetkabeln för sin dataspelande son och tyckt att han borde satsa mer på skolan. Idag försörjer sig sonen som e-sportsproffs – och Per har ändrat uppfattning om gaming.

Mötesplats för digital och analog kultur

Valet av plats för det nya e-sportcentret hoppas Per Sundin kommer leda till att Sergels torg blir ett nytt epicentrum för Stockholm. Han har knutit kontakter med Kulturhusets nya vd och kommit fram till att Sergels Torg är perfekt för samarbete mellan digital och analog kultur.

– Vi är överens om att lösningen för att få Sergels Torg att bli en tryggare plats inte är att tömma torget utan att fylla det. Detta ska bli en plats för fler möten, fler aktiviteter och fler restauranger.

Än vågar Per Sundin inte sia om vilken betydelse Space kommer få för Stockholms besöksnäring och hur många besökare som kan komma. Men faktum är att Space kommer bli ett av Europas största center för e-sport. Per Sundin är överväldigad efter den respons som kommit efter att satsningen presenterats.

– Det är fantastiskt att Space väckt så mycket uppmärksamhet, både i Sverige men också utomlands. Vår förhoppning är att detta ska vara positivt för hela Stockholm, säger Per Sundin.

Han passar på att lyfta upp Pop House Groups ägare, Björn Ulveues och Conni Jonsson.

– Det har varit så inspirerande att bli en del av Pop House Group för Björn och Conni har inte vinstmaximering som huvudfokus. De vill skapa underhållning som förstärker besöksnäringen och gör Stockholm till en bättre plats när det gäller hållbarhet, jämlikhet och inkludering.