Annons

Här finns landets bästa hotellfrukost – för tredje året i rad

zoom En egen frukostkock skräddarsyr omeletterna på Hotell Rådmannen.
En egen frukostkock skräddarsyr omeletterna på Hotell Rådmannen.
NYHETER. T-benstek och frozen yoghurt till frukost? En bra hotellfrukost är något som många gäster värderar högt och vissa vet hur man tar till vara på det. 
Annons

Vem uppskattar inte en riktigt bra hotellfrukost? De hotell som tar till vara på dagens viktigaste måltid blir oftast belönade för mödan. Positiva omdömen från gäster och branschpriser är bara några av de morötter hotellen kan få. 

Frukost är också ett mål där man helst inte ställs inför för stora omställningar. Det stos klart i och med förra årets stora bacondebatt. Efter att ett Nordic Choice valt att ta bort det stekta sidfläsket från sina buféer i Comfort-kedjan tog det fart. Gäster rasade. Ingen frukost utan bacon! Det hela slutade med att hotelljätten tvingades pudla och återintroducera baconet.

Men Göteborgs-hotell prisas också. När den brittiska tidningen The Mirror listade världens tio bästa hotellfrukostar toppade de med Norda Bar och Grill på Clarion Hotel Post i Göteborg. 

Ett annat hotell som blivit belönade för sin frukost är Hotel Rådmannen i Alvesta. De har vunnit Sweden Hotels pris för bästa hotellfrukost tredje år i rad. Besöksliv har snackat med restaurangchef Kicki Nielsen som delar med sig av hotellets frukostframgång:

Varför tror ni att ni vann?

– Det är nog för att våra gäster ser och uppskattar allt vi lägger ner på vår frukost. Allt från små till stora detaljer. Vi förnyar oss och lägger till nya saker till buffén – nya idéer på hur vår frukost ska vara. Vi pratar med våra gäster och lyssnar på vad de vill ha.

Hur tänker ni kring ekologiskt och närproducerat?

– Vi är en kravcertifierad restaurang och minst 25 procent av våra inköp är kravmärkta. Det är viktigt för oss att tänka på att servera så ren mat som möjligt. Vi köper in väldigt mycket från närliggande producenter. Mycket korvar till frukosten, ägg och grönsaker från i närheten.

Vad på buffén gör/lagar ni själva?

– Vi står ju och gör maten så vi gör det ju själva. Vi gör allt som vi kan göra själv, äggröra, bacon, omeletter och gröt. Vi stoppar inte korv och sådant själv.

Vad går åt mest på er frukost?

– Jag tror det är vår juicemaskin, precis varenda person dricker ju från den. Sen är det våra omeletter där man får välja själv. De tror jag de pratas mest om.

Hur ser frukostarna ut hemma när du är ledig?

– Jag gör faktiskt stora frukostar hemma! Mina barn är nog ganska bortskämda med frukost.

Vad är det märkligaste som serverats som frukost hos er?

– Tror inte att det har varit något direkt märkligt så. Vi har ju lite speciella saker exempelvis en t-benstek – 350g kött. Det märkligaste är nog när folk kommit och ätit stek, omelett och sen en våffla på det.

Men, hallå, T-benstek till frukost? Det är väl märkligt?

– Jo, den är lite originell, det är den, vi har både t-benstek och ryggbiff i vår frukost. Visst är det originellt och kanske lite märkligt. Vi ville ha något på menyn som ingen annan har.

Vad skiljer svenska och utländska gästers frukostpreferenser åt?

– Vi gillar inte de här söta frukostarna. I andra länder kan det vara väldigt mycket sött som kakor och så. Jag tror att vi har ett lite nyttigare tänk – de flesta vill ändå starta dagen på ett nyttigt sätt. Det är nog den största skillnaden.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...