Annons

Hilton vill lägga ännu mer fokus som hotelloperatör

zoom Det svenska marknaden ser ut att komma att påverkas minimalt.
Det svenska marknaden ser ut att komma att påverkas minimalt.
NYHETER. Hotellkedjan Hilton styckar upp verksamheten för att möta den hårdnande konkurrensen. En stor del av fastigheterna läggs över i en börsnoterad fastighetsfond.
Annons

Uppdelningen av en av världens största hotellkedjor offentliggjordes i samband med bokslutet för 2015 hos det amerikanska moderbolaget Hilton Worldwide.

Omkring hälften av hotellkedjans fastigheter slussas över till en fastighetsfond, en så kallad REIT, Real Estate Investment Trust. Konstruktionen innebär bland annat skattelättnader jämfört med att driva verksamheten i bolagsform. Huvudsakligen är det de amerikanska hotellfastigheterna som berörs, enligt Hiltons globala vd, Christopher Nassetta, citerad hos Bloomberg News.

Mer hotelloperatör i framtiden

Det betyder att Hiltons europeiska hotell, däribland, Hilton Stockholm Slussen, sannolikt inte påverkas av ägarförändringen. Detaljer om exakt vilka hotell som berörs är utlovade under andra kvartalet.

Hiltons verksamhet inom time-sharing, som ligger i det nybildade Hilton Grand Vacations kommer också att börsnoteras. Hilton Grand Vacations har bland annat andelslägenheter i Portugal.

Affärerna innebär att Hilton Worldwide blir mer en hotelloperatör i fortsättningen. Kedjan är pressad av konkurrenter som Marriott International som efter köpet av Starwood international blir världens största hotelloperatör, enligt Bloomberg.

Hilton möter också hård konkurrens från nya aktörer som Airbnb.

Genom att knoppa av hotellfastigheterna lättar skuldbördan för det börsnoterade Hilton Worldwide.

Ökad vinst i fjol

– Genom att vi förenklar vår verksamhet, kan varje segment dra nytta av en dedikerad ledningsgrupp med kapital och resurser tillgängliga för att dra nytta av både organiska och oorganiska tillväxtmöjligheter, säger Christopher Nassetta till Bloomberg News.

Trots hårdnande konkurrens ökade Hilton Worldwides vinst i fjol.

Rörelseresultatet steg med 13 procent till 2,88 miljarder dollar,cirka 25 miljarder kronor. Intäkten per tillgängligt rum, RevPAR, ökade med 5,4 procent på helårsbasis.