Annons

Högsäsongen hotad – nöjesparkerna förbereder för krisscenario

zoom Foto: Pressbilder
Foto: Pressbilder
NYHETER: Nöjesparkerna närmar sig nu en sommarsäsong där öppningsdatum skjuts fram och säsongspersonal riskerar att bli utan jobb. ”Ett worst case-scenario är att vi inte får öppna alls, det skulle såklart få förödande konsekvenser”, säger Lisebergs vd Andreas Andersen.
Annons

Varje sommar säsongsanställer besöksnäringen runt 25 000 personer. Många av dessa tar anställning på någon av nöjesparkerna – men nu hotas de viktiga jobben och nöjesparkernas ekonomi i coronakrisens spår.

Göteborgsparken Liseberg sköt först fram sin öppning till den 25 april. Nu jobbar ledningen efter arbetshypotesen att genomföra premiären den 16 maj i stället.

– Vi har kommunicerat att vi kommer öppna den 16 maj, men det är väldigt osäkert. När och om vi väl kan öppna, kommer det ske på ett ansvarsfullt sätt med betydligt färre gäster och mer onlineförsäljning för att undvika köer, säger Andreas Andersen, vd för Liseberg.

Den senarelagda öppnngen påverkar både heltidsanställda och Lisebergs cirka 2 000 säsongsarbetare.

– Vi har korttidspermitterat 250 personer och har inte skrivit några kontrakt med säsongsarbetare. Det kan vi inte göra förrän det är klart hur säsongen kommer att se ut, säger Andreas Andersen och fortsätter:

– Ett worst case-scenario är att vi inte får öppna alls, det skulle såklart få förödande konsekvenser för personalen och vår ekonomi. Men det vi jobbar mot nu är en säsong med kraftigt reducerad gästvolym, en säsong som kommer bli tuff oavsett vad som händer.

Även koncernen Parks & Resorts, som äger och driver nöjesparker som Gröna Lund, Furuvik och Kolmården, tvingas senarelägga både premiärer och säsongsanställningar. Under påskhelgen öppnade Kolmården på prov med begränsat antal gäster, ett upplägg som också kan bli aktuellt för Furuvik som har planerad premiär i maj. För övriga parker som skulle öppnat i april är läget oklart.

”Vi kommer fatta beslut om nya premiärdatum när vi får en indikation från regeringen när förbudet (om folksamlingar, reds. anm) kan komma att hävas”, skriver Parks & Resorts i ett pressmeddelande.

Inför sommarsäsongen har koncernen rekryterat 3 500 medarbetare, skriver Dagens Industri. 1 000 av dessa anställningar har nu senarelagts på obestämd tid.

”Minusresultat på 100 miljoner”

Astrid Lindgrens värld och Astrid Lindgrens Näs har också skjutit på sina premiärer på obestämd tid. Nu jobbar företaget utifrån tre olika scenarion – öppning i juni, i juli eller en helt inställd sommarsäsong.

– Skulle vi kunna öppna i juni hade vi backat 20 miljoner jämfört med ett vanligt år, måste vi hålla stängt pratar vi om minusresultat på 100 miljoner, säger Jocke Johansson, vd för Astrid Lindgrens Värld.

Parken hade redan hunnit skriva kontrakt med 500 säsongsarbetare, där hälften skulle börjat i maj. Nu tvingas företaget varsla om uppsägningar för 250 personer. Bland den ordinarie personalen har två tredjedelar korttidspermitterats. Men Jocke Johansson är ändå hoppfull.

– När vi väl kan öppna kommer vi behöva bemanna upp igen. Jag är en sann optimist och tror på att vi kommer kunna dra tillbaka varsel och permitteringar, säger han.

Visita efterlyser fler stödpaket och åtgärder för att rädda företagen som bidrar till att 25 000 personer vanligtvis får jobb varje sommar.

– Många får sin första kontakt med arbetsmarknaden genom besöksnäringen och om 25 000 sommarjobb försvinner innebär det en stor risk för hela samhället, säger Visitas vd Jonas Siljhammar till Besöksliv.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...