Annons

Holländsk charter ger jubel i Skellefteå

zoom Skellefteå blir destination för destination för Nederländsk charterturism Foto: Pressbild.
Skellefteå blir destination för destination för Nederländsk charterturism Foto: Pressbild.
NYHETER. Skellefteå blir landningsdestination för holländska turoperatörer Voigt Travel i sommar. "Det känns väldigt spännande", säger Visit Skellefteås vd Maria Broman.
Annons
Att Skellefteå utsetts till chartermål för Voigt Travel är ett glädjebesked för besöksnäringen. Den Hollandsbaserade turoperatören har världens största charterprogram mot skandinaviska destinationer.
På nationaldagen den 6 juni landar de första utländska charterturisterna i Skellefteå. Sedan blir det en avgång i veckan, totalt 15 stycken fram till den 12 september.
I somras genomfördes ett antal flygningar på en direktlinje mellan Skellefteå och Amsterdam, där Visit Skellefteå samarbetade med flygbolaget Gotonordics.
Men där gick resandeströmmen i huvudsak från Skellefteå ner mot kontinenten. Nu blir det tvärtom.
– Det bygger helt och hållet på att de kommer till oss, säger Maria Broman.

Gott om energi hos gruppen från Visit Skellefteå, Swedish Lapland Visitors Board, Region Västerbotten, Voigt Travel respektive Skellefteå Airport.

Regionen kraftsamlar

Besöksnäringen laddar nu för att ta emot turisterna.
– Nu kraftsamlar vi i hela regionen, både Swedish Lapland och region Västerbotten. Två regioner och elva destinationer deltar, säger Maria Broman.
Charterturisterna som landar i Skellefteå kommer att stanna i en eller två veckor. Turerna är paketerade i förväg och bygger på fly-and-drive, där man hyr bil för att kunna ta sig runt mellan olika besöksmål och boenden.
Flygen går i en triangel mellan Holland, Skellefteå och finska Rovaniemi, dit turisterna har möjlighet att fortsätta.
– Våra kunder efterfrågar de äkta natur- och kulturupplevelser som norra Sverige erbjuder, säger Cees van den Bosch, vd på Voigt Travel, i ett pressmeddelande.

Långsiktig satsning

Voigt markerar tydligt att det handlar om en långsiktig satsning.
– Vi ser Skellefteå som en geografiskt lämplig landningsdestination för inresande till Swedish Lapland och Västerbotten men också som en viktig partner för hur vi tillsammans kan utveckla affärer för hela regionen under lång tid framöver.
Bo Wikström är marknadsansvarig på Visit Skellefteå där han drivit på för att få till samarbetet med Voigt Travel.
– Voigt Travel’s sätt att arbeta långsiktigt tillsammans med mottagardestinationer innebär ett viktigt steg för besöksnäringen i hela regionen och passar väl in i den utveckling som Skellefteå och norra Sverige upplever nu, säger han.
För snabbväxande Skellefteå Airport är den nyheten en i raden av framgångar det senaste året.
– Satsningen ligger i linje med Skellefteå Airports ambition att vara ett nav för in- och utresande i norra Sverige, säger Robert Lindberg, vd Skellefteå Airport.
Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

När Amet & Partners och italienska världsaktören La Bottega slår sina påsar ihop bildas en ny jätteaktör. AMEGA LAB har som mål att omdefiniera upplevelsen av bekvämligheter