Annons

Hon är Linköpings nya krogdrottning

zoom I vinter tar franchisetagaren Carina Eriksson över sin sjätte McDonald's-restaurang.
I vinter tar franchisetagaren Carina Eriksson över sin sjätte McDonald's-restaurang.
NYHETER. Carina Eriksson var chef inom vården när hon valde att sadla om till franchisetagare av McDonald’s. Idag har hon över 400 personer på lönelistan och tar i januari över driften av sitt sjätte ställe. Hennes nyckel till framgång?  ”Att vaska fram bra restaurangchefer”, säger hon.
Annons

1999 var Carina Eriksson ansvarig för Mjölby sjukhem under en tid av neddragningar och besparingar. Som ledare drevs hon av en lust att utveckla medarbetare och att bygga organisation, och det fanns det få möjligheter till i hennes roll på sjukhemmet. Så hon tog ett beslut som skulle föra in henne på en helt ny bana.

Under vintern kom jag fram till ett vägval, skulle jag stanna kvar eller själv ta ansvar för min karriär och göra något annat. Vid den tiden sökte McDonald’s franchisetagare i Sverige eftersom de skulle etablera tjugofem nya restauranger. Jag och tiotusentals andra skickade in ansökningar och jag fick komma på anställningsintervju. Därefter blev det praktik i Karlstad och det var ett hårt jobb. Så när de ringde och sa ”ja” blev jag överlycklig.

Nyfiken på den privata sektorn

Att hon skulle bli franchisetagare och just inom McDonald’s var något av ett chanstagande, berättar hon.

– Jag var nyfiken på den privata sektorn och såg mig själv som min egen lyckas smed, jag kände att nu får det bära eller brista. Det började med att jag fick gå McDonald’s företagsledarutbildning och då hade jag inget ekonomiskt skyddsnät. Jag var helt skyddslös när jag tog det här språnget och jag tänkte att man måste våga satsa trots att det är läskigt.

Utökar till en sjätte restaurang

Carina Eriksson tog över sin första restaurang, McDonald’s Mjölby, i mars 1999. Åtta år senare var det dags för restaurang nummer två, i Tornby. Och två år senare drev hon även en restaurang i Motala och en i Linköping Valla. Den första januari 2017 ska hon utöka med McDonald’s Braskens bro och månaden efter i Linköping city. Det blir hennes sjätte restaurang.

– Skälet till att antalet ökar är att man behöver ha volym i snabbmatsbranschen. Och nyckeln till att kunna växa är att vaska fram bra restaurangchefer och det gör vi internt bland våra medarbetare. Vi ser till att deras resa framåt kantas av utbildning, praktik och personliga handlingsplaner. Det tar lång tid att bli en skicklig arbetsledare, upp till sju år innan man kan hantera alla situationer som uppstår.

Tydligt ledarskap

Att driva sex restauranger samtidigt kräver ett tydligt ledarskap, menar Carina Eriksson.

– Förutom skickliga chefer för varje ny restaurang, personer som driver det som om det vore deras eget bolag, så handlar det om struktur. Jag måste se till att det jag säger ska göras verkligen blir gjort. Där ligger min del, 60 procent av mitt jobb går ut på att följa upp vad andra gör.

Du har upp till 400 personer på din lönelista, hur är du som chef?

– Jag är envis, nyfiken och jag pressar mig själv. Min drivkraft är fortfarande att se andra växa, så de tycker nog att jag är krävande. Ibland måste jag peka med hela handen och ta ett allvarligt snack med någon och då är det viktigt för mig att vara både ledare och medmänniska. Samtidigt lär jag mig mycket av de unga, det känns som att jag går i skola varje dag.

Kommer du att ta över fler restauranger?

– Om det är rätt läge och rätt stad så ser jag det som en möjlighet. Men nu ska jag fokusera på de här sex restaurangerna, de senaste två måste komma igång och få en fungerande kultur. Det är mitt fokus det närmaste året.

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

När Amet & Partners och italienska världsaktören La Bottega slår sina påsar ihop bildas en ny jätteaktör. AMEGA LAB har som mål att omdefiniera upplevelsen av bekvämligheter