Annons

Hon krattar för guld i Culinary Olympics

zoom
"Det är en väldigt spännande miljö att få erfarenhet av", säger Hanna Claesson. Foto: Pressbild
UNG STJÄRNA I BESÖKSNÄRINGEN. Med en dryg vecka kvar till startskottet för Culinary Olympics i Stuttgart känner sig Hanna Claesson, en av tre commis som via Malin Söderströms stipendium valts ut att jobba med kocklandslaget, mer taggad än någonsin. "Jag tror vi vinner".
Annons

Till vardags jobbar hon på restaurang Galleriet på Görvälns slott, men har sedan i april 2019 jobbat som commis i kocklandslaget. Under tävlingen, som inleds den 14 februari, ska Hanna Claesson arbeta med desserter och petit fourer. Hennes jobbdröm? Att utvecklas som kock och ha kul på vägen.

Vad är det bästa med att tävla?

– Att jag får omge mig med personer som kan så enormt mycket. Alla är så peppade på att tävla och brinner för det, det är en väldigt spännande miljö att få erfarenhet av.

Vad är det viktigaste du har lärt sig under din tid som commis?

– Att det är väldigt bra att ha en tydlig kommunikation med de man jobbar med, oavsett om det är i köket eller utanför. Genom att diskutera hur saker kan bli bättre, eller göras på ett annat sätt, kan allting alltid bli ännu bättre, då kan det till och med bli perfekt.

Vad har du för förväntningar på själva tävlingen?

– Att alla i laget har kul och njuter! Vi vill ju vinna och det tror jag vi kommer göra också.

Vad gör du efter Culinary Olympics?

– Jag ska fortsätta att jobba, men ska även passa på att umgås mer med familjen. Det har blivit väldigt lite på sista tiden, min pappa säger att han saknar mig nu.

Hur kom det sig att du valde att plugga restaurang?

– Jag har alltid tyckt om att laga mat och att stå i ett kök är det bästa jag varit med om. Det är fantastiskt att laga mat till folk som älskar god mat och få respons på det man lagat. Jag tycker också att det är kul med matlagning som ett experiment, själva kemidelen i det, att prova olika smaker. Och jag gillar att jobba med råvaror, att man kan göra något jättegott av något till synes enkelt som en potatis eller en jordärtskocka.

Vad är mest spännande med restaurangbranschen?

– Att man får träffa så många olika människor och får ett stort kontaktnät. Jag får ut massor av att få höra om andras erfarenheter. Den här branschen verkar dra till sig sociala personer!

Vilka karriärmöjligheter ser du framför dig?

– Svårt att säga, restaurangbranschen är ju så bred och jag vill inte tänka så långt fram än, det kan jag ta om fem år, haha. Jag känner mig fortfarande väldigt ny i branschen och vill bara lära mig genom att prova på så mycket som möjligt.

Du har inget drömyrke?

– Jag har inget uppsatt mål, som att bli sous chef till exempel, utan vill bara njuta och ha roligt. Jag drömmer om att utvecklas mer som kock, och framför allt vill jag ha kul under tiden. Jag älskar det jag gör nu, så varför ändra på det?

Har du själv planer på att söka till Svenska kocklandslaget eller juniorkocklandslaget i framtiden?

– Det skulle ju vara väldigt roligt. Men jag vill jobba några år till, experimentera med olika råvaror och samla på mig kunskap. Ska jag göra något sådant vill jag göra det till 100 procent. 

 

Med vinjetten ”Ung stjärna i besöksnäringen” vill Besöksliv lyfta fram unga, inspirerande talanger som har valt att studera eller valt en karriär inom besöksnäringen. Vet du någon stjärna i din bransch som borde uppmärksammas? Mejla redaktionen@besoksliv.se, skriv Ung stjärna i ämnesraden.