Annons

Hon ska leda Saxå Bruk efter omstarten

zoom Ulrika Ternemar och Carl Jan Granqvist
Ulrika Ternemar och Carl Jan Granqvist
NYHETER. Ulrika Ternemar är ny vd för värmländska Saxå Bruk. Med Carl Jan Granqvist vid sin sida ska hon nu leda verksamheten in i en ny fas.
Annons

Ulrika Ternemar har arbetat inom hotell- och restaurangbranschen i över 20 år, bland annat som restaurangchef på Grinda Wärdshus och Villa Källhagen i Stockholm samt Ulrikas i New York. Närmast kommer hon från Ölme Prästgård i Kristinehamn, som hon drev under nästan tio år tillsammans med maken Johan Ternemar.

– Vi kände oss klara där och redo att ta klivet vidare till något större. Saxå Bruk har fler rum och en större restaurang, dessutom känns det mer som en destination tack vare det fantastiskt natursköna läget och möjligheterna till aktiviteter i området. Här intill finns bland annat sjön Saxen och en golfbana. Det gör att det finns fler ben att stå på vid sidan av rummen och maten.

Större utbud av aktiviteter

– En annan anledning till att jag tackade ja var att vi får möjlighet att satsa mer på utbildning genom den nybildade stiftelsen Aptitum Akademi. Vi kommer bland annat att utöka samarbetet med Restauranghögskolan i Grythyttan, där både jag och min man har studerat, men också erbjuda utbildningar för privatpersoner och personer som arbetar med primärproduktion och fortutbildningar för folk i branschen. Jag tror att vi måste få till fler utbildningar inom branschen eftersom många lär sig genom att jobba sig uppåt, säger hon.

Hur hoppas du att besökarna kommer att märka att du och din man Johan Ternemar har tagit över?

– Jag hoppas att de märker en tydlig nivåskillnad både på maten och servicen. Och att det blir ett större aktivitetsutbud. Carl Jan Granqvist är fantastisk på värdskap och vi kommer fortsätta att jobba väldigt mycket med det.

Nyligen donerade Saxå Bruks tidigare ägare Carl Jan Granqvist sitt livsverk till den nybildade stiftelsen Aptitum Akademi. På vilket sätt kommer han att engagera sig i Saxå Bruk framöver?

– Han kommer att fortsätta leda guidningar på området och vara delaktig i marknadsföringen, men också vara på plats och till exempel välkomna gästerna med en skål och cirkulera i matsalen.

Vilka blir de största utmaningarna?

– Det är självklart en utmaning att vi ligger mitt ute i skogen i Bergslagen. Men under pandemin var det många som upptäckte Sverige och jag hoppas de fortsätter att göra det. Sedan är det en stor utmaning att hitta personal, precis som för alla andra i branschen. I somras var Saxå Bruk stängt på grund av personalbrist, så vi gör en omstart. Vi håller på med rekryteringen just nu och hoppas bland annat kunna locka hit studenter från Grythyttan, säger hon.