Annons

Hon tar kompetensförsörjningen i egna händer: ”Folk behöver jobb”

zoom Tillsammans med Vuxenutbildningen Uddevalla har Majsan Ågren<br />
 startat en servis- och bemötandeutbildning för nyanlända. Foto: Privat
Tillsammans med Vuxenutbildningen Uddevalla har Majsan Ågren
startat en servis- och bemötandeutbildning för nyanlända.
Foto: Privat
NYHETER. Bohusgården Hotell och Konferens i Uddevalla har varit med och startat ett integrationsprojekt och har en majoritet utlandsfödda anställda. Nyckeln till framgång? Eldsjälen Majsan Ågrens personliga övertygelse.
Annons

– Det här är ett resultat av en stark personlig övertygelse. Vi måste se till att alla människor som kommer till Sverige sätts i arbete och där kan vi som arbetsgivare bidra, säger Majsan Ågren, vice vd på Bohusgården Hotell och Konferens.

Startade utbildning

Bohusgården Hotell och Konferens har en majoritet utlandsfödda anställda inom sin verksamhet. Tillsammans med Vuxenutbildningen Uddevalla har man varit drivande i att starta upp en servis- och bemötandeutbildning.

– Jag har god kontakt med Ulf Larsson, chef för vuxenutbildningen, som berättade för mig att de har cirka 3000 personer inskrivna hos sig som har stått utanför arbetsmarknaden i många år, säger Majsan Ågren och fortsätter:

– När jag hörde det tänkte jag, ”Av alla de tusentals personerna måste det ju finnas några som har rätt vilja och attityd för att jobba på restaurang”.

Erbjöd praktikplatser

Hon hörde sig för hos några branschkollegor i Uddevalla och fick positivt gensvar. Elva krogar hakade på projektet och erbjöd praktikplatser. Två dagar i veckan pluggar deltagarna och får lära sig grunderna i service och bemötande för att kunna arbeta på restaurang, och tre dagar får de praktisera dessa kunskaper och det svenska språket på plats hos restaurangerna.

– Nio stycken har vi redan lyckats få ut i arbete tack vare det här konceptet. Vi har en 50-årig kvinna hos oss, en trebarnsmamma som kämpat med arbetslöshet länge. Hon är gladast i Sverige nu och jag har fått en duktig anställd, säger Majsan Ågren.

Använder sitt kontaktnät

Förutom att erbjuda ett jobb med en avtalsenlig lön hjälper Majsan Ågren också till med det mesta runt omkring arbetet. Hon använder sitt stora kontaktnät för att fixa boende till sin personal, följer med till vårdcentralen för att undvika språkförbistringar och hjälper till med överklagan till migrationsverket.

– Jag hörde någon psykolog som sa att när man är snäll och gör bra saker för andra människor mår man bäst själv, skrattar Majsan och fortsätter:

– Nä, men såhär är det. Vår bransch skriker efter arbetskraft och folk i Sverige behöver arbeten. Sedan att det är kämpigt med språket och att det kan bli många missförstånd, det får man ta. De lär sig jobbet på jobbet och vi får in arbetskraften vi behöver.