Annons

Hon tog över campingen under brinnande pandemi

zoom Sofi Holmgren tog över Överkalix Camping för ett år sedan <br />
och har sedan dess gått med vinst. Foto: Privat/Colourbox
Sofi Holmgren tog över Överkalix Camping för ett år sedan
och har sedan dess gått med vinst.
Foto: Privat/Colourbox
NYHETER. Att starta turistverksamhet under pandemin – och det dessutom utan omställningsstöd – kan låta som att göra sig själv en otjänst. Men det var det inte för Sofi Holmgren. Sedan hon tog över Överkalix Camping för ett år sedan har omsättningen ökat.
Annons

Trots ett gästbortfall på två tredjedelar på campingdelen jämfört med föregående år ökade Överkalix Camping sin omsättning under 2020. Och det utan omställningsstöd.

– Kommunen som äger campingen utlyste arrendet i januari, jag fick godkänt att ta över i februari och i mars slog covidutbrottet igenom på allvar. För mig blev den lugna starten ett bra tillfälle att rusta upp campingen. Den var rejält eftersatt och behövde ett lyft, säger Sofi Holmgren som tillträdde som chef mitt under brinnande pandemi.

Satsade på stuguthyrning

Att Sofi Holmgren, som tidigare arbetat på campingens intilliggande hotell, var nytillträdd på tjänsten innebar att hon varken hade rätt till statens omställningsstöd eller att korttidspermittera sig. Men med kommunen som ägare och hon själv som arrendator och enda anställd lyckades campingen gå med vinst under året. Mycket för att Sofi Holmgren satsat på att hyra ut stugorna under hösten och vintern – något som inte gjordes innan hennes tillträde.

– Vår största förlust har varit de uteblivna norrmännen. De är en köpstark grupp och generellt stannar de även längre än de svenska gästerna. Men jag hoppas att de kommer tillbaka till sommaren.

Rustade inför fortsatt pandemi

Inför våren och sommaren har man ännu inga bokningar och Sofi Holmgren vet heller inte när hon kan börja anställa extrapersonal inför kommande säsong. Men hon är inte särskilt orolig, utan menar att pandemin har gjort att folk avvaktar med att boka till närmare inpå. Och om pandemin fortsätter står de rustade.

– Vi har inte bara höjt hela campingens standard och servicenivå, utan även coronasäkrat hela området. Att vi lyckats så bra under pandemins första år får mig att tro att det bara kan bli bättre, säger Sofi Holmgren.