Annons

Hotell Borgholms nye ägare vill förvalta och förnya

zoom
"När jag fick frågan så tvekade jag inte", säger Christofer Johansson. Foto: Hotell Borgholm, *
NYHETER. Kocken Christofer Johansson blir ny ägare till anrika Hotell Borgholm på Öland. ”Med utmaningar växer man själv”, säger han till Besöksliv.
Annons

I mars 2018 meddelade ägarna Karin och Owe Fransson att deras verksamhet skulle säljas efter 46 år i deras ägo. Hotell Borgholm har länge ansetts tillhöra landets bästa restauranger och har sedan 2016 en stjärna i Guide Michelin.

Idag gick Hotellet ut med att man har hittat en ny ägare i kocken Christofer Johanson, sedan 3,5 år ansvarig för verksamheten Eksgården Krog och Rum på Öland.

Varför köper du Hotell Borgholm?

– Först och främst för att det är ett projekt med stor potential, och som jag gärna vill fortsätta att förvalta, det är också en produkt som har högsta gastronomiska nivå, vilket var det jag startade med och alltid har brunnit för.

Du är utbildad i Grythyttan och har en bakgrund bland annat som kökschef på Krakas Krog på Gotland, varför blev det just Hotell Borgholm?

– När jag för fyra år sedan slutade på Krakas beslutade jag att nästa projekt skulle vara mitt eget, och så har jag jobbat mot det. Eksgården blev ett första steg på den resan, som ett läroprojekt där jag har jobbat både med restaurang och hotell. När jag fick frågan tvekade jag inte, det en otroligt fin fastighet och ett kanonläge med alla förutsättningar att fortsätta vara en produkt på gastronomisk toppnivå och sett till helheten med hotell och boende.

Det är en anrik restaurang som har varit i samma ägo i nästan ett halvt sekel, hur ser du på det?

– Någonstans drivs man av utmaningar, och där ens egen utveckling och verksamhet växer, växer man själv. Sedan är det klart att man kommer att bli jämförd och att det blir en övergångsperiod – det är jag beredd på. Jag ser en stor potential att fortsätta förvalta och även utveckla Borgholm så att den följer med i tiden.

Hur håller man en balans mellan att förvalta och förnya?

– Den gästkrets som finns här förväntar sig en produkt som håller hög servicenivå, och en toppnivå gastronomiskt, och det är vår ambition att fortsätta att arbeta med det. När det kommer till att våga förändra så har jag självförtroende att sätta min egen prägel. Jag har för avsikt att arbeta vidare med att förankra Hotell Borgholm i det öländska och platsen vi är på, det är viktigt för både gäster och för vår identitet.

Vilka förändringar kan gästerna förvänta sig på menyn?

– Det är lite tidigt att svara på, den kreativa processen starar vi på riktigt i januari då vi ska börja sätta vår prägel med uppdateringar och förändringar.

Vad kan man förvänta dig i övrigt med dig som ny ägare?

– Det blir naturligt en föryngring, jag har precis passerat 30 och de tidigare ägarna Karin och Owe Fransson var ju pensionärer. Jag är hungrig och driven att finslipa produkten när den kommer, och kvalitet är min viktigaste ambition.

Christofer Johansson tar över verksamheten i januari 2019, och nya Hotell Borgholm öppnar i slutet av mars 2019.

*Foto av Christofer Johansson: Smålands och Ölands Gastronomiska Akademi.