Annons

Hotell söker konstnärer – för gratis boende

zoom Hotellets lobby blir till ateljé när fotografer och skulptörer till musiker och författare flyttar in.
Hotellets lobby blir till ateljé när fotografer och skulptörer till musiker och författare flyttar in.
NYHETER. Är du konstnär, musiker eller fotograf – och sugen att bo gratis i 14 dagar? Bingo! Nordic Light Hotel i Stockholm scoutar efter kreativa människor som kan tänka sig att jobba och ställa ut sina verk i lobbyn, receptionen och i hotellets korridorer. ”Jag hinner knappt med att läsa alla ansökningar just nu”, säger Lorenzo Guida, Concept Manager.
Annons

Ikoniska Chelsea Hotel i New York var känt för sina konstnärsgäster, som när pengarna till hyran tröt betalade med sina alster. Nu söker Nordic Light Hotel i Stockholm efter likasinnade kreativa gäster. Programmet ”Artist in residence” startade för två år sedan.

– Från början var det nästan enbart konstnärer som jobbade grafiskt, men nu har vi breddat oss och söker allt från fotografer och skulptörer till musiker och författare. Nu bor man på hotellet i två veckor och vi bjuder på frukost, lunch och middag. Vi lånar ut vår lobby som ska funka som en ateljé. Efter 14 dagar har vi en utställning där personerna visar upp sina verk.

Varför vill ni locka just de kreativa till er?

– Vi vill skapa en atmosfär i vår lobby som bryter mot normerna för hur ”det ska vara”. Vi brinner för mötet mellan våra nyfikna gäster och konstnärerna. Det speglar hela vårt sätt att jobba.

Men är det inte svårt att dra gränsen för kreativitet?

– Det finns inga gränser, men det behövs lite substans och vision för att få vara Artist in Residence, Air, hos oss. Det är viktigt för oss att inte bara ta in någon som gillar att bo på hotell, och det visar ju sig ganska snabbt om man säger så. I år ska nio kreativa personer få chansen att bo hos er i två veckor. Räknar ni med många ansökningar?

– Det regnar in ansökningar och nu har vi bara tre platser kvar: september, oktober och november. Jag hinner knappt med att läsa alla ansökningar.Hur går det till när ni ska välja ut hotellgäster? Är ni hotellbranschens svar på Idol-juryn?

– Vi försöker komplettera tidigare Air som gästat oss, och tänker på kön, ålder, bakgrund, vision och bransch. Jag, som själv har konstnärlig bakgrund, går på magkänsla och konsulterar kunniga personer i mitt nätverk. Vem är den ”perfekta kreativa hotellgästen”? Hur vet jag om jag passar in?

– Du ska ha en klar plan för vad vistelsen ska resultera i. Vi kommer vara ett verktyg för att du ska ha en chans att lyckas med din dröm, men vi kommer inte kunna göra det åt dig. Du ska vara utåtriktad och våga jobba inför publik. Det är viktigt eftersom det är en stor del av vistelsen. 

Sneglar ni på andra hotellsatsningar när ni jobbar med projektet?

– Självklart, men Artist in Residence är en anrik tradition som kommit tillbaka. Redan på Claude Monets tid fanns det liknande satsningar. Vi har inte uppfunnit hjulet, men är ett av få hotell som satsat väldigt hårt på just detta. När den första konstnären, OKOK, bodde hos oss hade vi inget färdigt koncept, utan det växte fram under hans vistelse hos oss. Hans kreativitet är en bidragande faktor till att vi startade det hela. 

Vad ser ni för egen vinning i projektet?

– Vi är inte ute efter något för egen vinning – utan vi vill bidra. Det är den kreativa gästen som ska vinna på sitt projekt, men vi tackar såklart inte nej om vi får uppmärksamhet medialt via tidningar och sociala medier. Vi bidrar med en intressant miljö som skapar möten för våra andra hotellgäster.

Kan du ge ett exempel?

– Ta den dagen då James Top, som är en av världens mest välkända graffitimålare, satt och berättade för ”kostymgubbar” om graffitimålandet på tågen… Det är då man känner att man lyckats. 

Var drar ni gränsen för hur mycket gästerna faktiskt får flytta in?

– Gränser är tråkiga men kan vara ibland nödvändiga så att verksamheten inte blir lidande.

Så, husdjur…?

– Inga husdjur än så länge.

Får gästerna måla på väggarna?

– Vissa får göra det. Till exempel har Yash målat ett fantastiskt mästerverk vid vår reception. Vi vill inte kväva den kreativa ådran, men allt måste konsulteras med oss innan.