Annons

Hotellen som storsatsar på julen

zoom Nääs Fabriker i Tollered utanför Göteborg anordnar julmarknad under två helger istället för en i år. Foto: Countryside Hotels
Nääs Fabriker i Tollered utanför Göteborg anordnar julmarknad under två helger istället för en i år. Foto: Countryside Hotels
NYHETER. En hotellweekend med stämningsfull julmarknad på svenska landsbygden är en snabbväxande trend.
Annons

– De senaste åren har varit väldigt prövande för många människor och därför söker man sig ännu mer till det som står för något positivt, säger Anna Övergaard, marknads- och försäljningschef på Countryside Hotels.

– Att åka bort och få bli omhändertagen, samtidigt som man botaniserar bland det mysigaste julen har att erbjuda, blir en välbehövlig paus för många.

Finns det andra saker som påverkat intresset för kombon hotellwekeend och julmarknad?

– Vi uppfattar det i första hand som att trenden knyter an till många andra svenska trender kring småskalighet, hantverk och gynnande av lokala aktörer.

Ser ni även en potential för utländska besökare?

– Verkligen! Sverige kan ju erbjuda julkortslika miljöer och få saker representerar det så fint som julmarknader och herrgårdar, inte minst om vi också får lite snö på marken och sprakande eld. Vi ser en potential i att mer aktivt lyfta fram julmarknadshelger till utländska besökare framöver, inte minst tyskar skulle kunna vara intresserade.

Blir hotelljulmarknaden också en lokal attraktion?

– Ja, det blir en uppskattad tradition på många ställen, där lokala medier och grupper uppmärksammar julmarknaden. För hotellen blir det ett fint sätt att knyta an till det omkringliggande samhället och uppmuntra till besök från lokalinvånarna, exempelvis till deras restauranger framöver, säger Anna Övergaard.

Hon ser även att julmarknadstrenden krokar i den större trenden, att svenskarna har blivit bättre på att ”svemestra” och ta ”staycations” efter pandemin.

– Absolut, det märker vi tydligt, att åka bort över en helg känns skönt och tryggt för många när världen utanför Sverige fortfarande upplevs instabil.

Julhelg extra allt

Nääs Fabriker i Tollered utanför Göteborg är ett av hotellen inom Countryside Hotels som anordnar julmarknad. Men för dem är eventet inget nytt.

– Vi har haft weekendpaket med julmarknad i flera år, men eftersom det blivit så populär utökar vi med ytterligare en helg i år. Det här är ett bra sätt för oss att få nya gäster att upptäcka vårt hotell, säger Maria Botéus, hotellchef på Nääs Fabriker.

Julen märks av i hela hotellet, både ute och inne.

– Hela hotellet är julsmyckat och julbordet är uppdukat i restaurangen. Vi har både tomte och julkör på plats och vi säljer vörtbröd i vårt bageri, säger Maria Botéus.