Annons

Hotellkungar i Linköping bygger nytt

zoom Byggherre och fastighetsägare är Åhmans Centrumförvaltning, men hotellet ska drivas av Bengt Pettersson och Stefan Carneteg.
Byggherre och fastighetsägare är Åhmans Centrumförvaltning, men hotellet ska drivas av Bengt Pettersson och Stefan Carneteg.
NYHETER: Hotell med spa blir fem våningar högt och får 180 rum.
Annons

Hotellprofilerna Bengt Pettersson och Stefan Carneteg, som redan driver två Best Western-hotell i Linköping, satsar på ett tredje. Det blir det första större hotellbygget i staden på 15 år.

—  Jag har drivit många hotell i mitt liv, men aldrig varit med från scratch. Det vill jag göra innan jag dör, säger Bengt Pettersson, delägare och vd för det nya hotellet som går under arbetsnamnet Good Enough Hotel.

Strategiskt placerat

Hotellet byggs vid Linköpings norra infart, strategiskt placerat nära E4:an, flygplatsen, Arenan och Resecentrum och invigs årsskiftet 2017/18. Byggherre och fastighetsägare är Åhmans Centrumförvaltning, men hotellet ska drivas av Bengt Pettersson och Stefan Carneteg som drivit Best Western Hotell Linköping 2 och Best Western Plus Priceless Hotel (tidigare First Hotel) sedan 2009 respektive 2011. Det blir fem våningar högt, 180 rum, stora konferensytor, stora sociala umgängesytor och en spa- och relaxdel.

— Vi blir ensamma i Linköping om att ha en spa- och relaxdel. Det ska bli ett häftigt designat hotell, säger Bengt Pettersson.

Det nya hotellet blir en pusselbit i Linköpings strategi att bli Sveriges tredje största eventstad 2030. Men även andra hotell expanderar de närmaste två åren, bland annat Scandic med 55 rum samt ett mindre antal på Choice och Elites hotell.

Ökat gästnätterna tolv år i rad

— Totalt blir det 250 nya rum till 2018. Det är jäkligt bra om vi ska lyckas behålla den uppåtgående tillväxtkurvan i besöksnäringen. Linköping har ökat gästnätterna tolv år i rad, men vi vill växla upp så det ska gå ännu bättre, säger Jörgen Nilsson, turism- och affärsutvecklingschef på Visit Linköping & Co.

2014 satte Linköping det utmanande målet att bli Sveriges tredje största eventstad 2030. För att nå dit slogs Arenabolaget och turistorganisationen ihop förra året. Inom mötessegmentet satsas på svenska och internationella konferenser och kongresser, framför allt inom teknik och innovation. Flera stora publikdragande evenemang står också på tur i år: Nordens största spel- och cosplayfestival Närcon i juli, Elton John-konsert i november och två konserter i december med Kent, som är ute på sin avskedsturné.

— Målet är ju att locka fler evenemangsbesökare, till exempel från Stockholm, och få dem att vilja stanna kvar en natt efter en konsert, säger Jörgen Nilsson.