Annons

Hyllad kock blir kökschef på Julita Wärdshus

zoom Gustav Leonhardt
Gustav Leonhardt
NYHETER. Årets svenska Bocuse d’Or-vinnare Gustav Leonhardt har fått ytterligare ett uppdrag. I sommar är han ny kökschef på Julita Wärdshus.
Annons

Julita Wärdshus, vid sjön Öljaren nordväst om Katrineholm, drivs av Tommy Myllymäki och har köpts upp av ägarna bakom Michelinkrogen Aira i Stockholm som Myllymäki driver med Svenska Brasserier. Tillsammans med Gustav Leonhardt ska Julita Wärdshus nu ta nästa steg för att bli en ännu starkare gastronomisk sommardestination.

– Jag visste inte så mycket om Julita förutom att Tommy drev den och att det är ett otroligt fint resmål. Jag var där för första gången i år och kände direkt att det kommer bli roligt och givande att göra en pop-up där i sommar, säger Gustav Leonhardt som ser fram emot att laga mat i hög klass i en fantastiskt fin och inspirerande miljö.

Hur gick det till när du fick frågan om att bli kökschef?

­– Det var ganska casual. Pi Le (kock och delägare av Aira) frågade en dag på lunchen, typ, ”Julita i sommar- ja eller nej?” Sedan dess har det planerats, samtidigt som jag tränat inför den svenska uttagningen av Bocuse d’Or, säger Gustav Leonhardt.

Pi Le från Aira blir även delägare i Julita Wärdshus och restaurangen kommer servera en fast avsmakningsmeny med avstamp i nordiska och lokalt sörmländska råvaror. Gustav Leonhardt ser fram emot att driva något eget och att vara på plats i sommar.

Hur kommer det märkas att du intagit köket på Julita?

– Jag vill skapa en familjär känsla där man ska känna sig trygg, både för personalen och för gästerna som besöker oss, säger han.

Den nya rollen som kökschef på Julita Wärdshus är inte den enda utmaningen som väntar för Gustav Leonhardt, som vann Årets kock 2021 och har en bakgrund från restaurang Agrikultur. Han ska även representera Sverige i kvaltävlingen i Bocuse d’Or Europe 2024. Tar han sig vidare väntar världsfinalen i Lyon 2025.

Vad betyder Bocuse d’Or för din karriär och hur känns det inför tävlingen?

– Att få möjligheten att få representera Sverige i världens mest prestigefulla kocktävling är otroligt roligt och resan kommer vara mycket givande. Mycket handlar om att sätta ihop ett team som jag tror på och som kommer jobba mot samma mål- guld i Lyon 2025. Dörren som öppnas nu kommer leda vidare till nya möjligheter och nya givande situationer, säger Gustav Leonhardt.

LÄS ÄVEN vår intervju med Gustav Leonhardt i samband med Bocuse d’Or Sweden 2023.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...