Annons

”Jag känner mig väldigt taggad”

zoom Vinnarteamet med Noel Moglia till vänster, Gustav Leonhardt i mitten och Sebastian Gibrand till höger. Foto: Linda Hällqvist
Vinnarteamet med Noel Moglia till vänster, Gustav Leonhardt i mitten och Sebastian Gibrand till höger. Foto: Linda Hällqvist
NYHETER. Gustav Leonhardt blir Sveriges representant i Bocuse d’Or Sweden 2023. Nu är siktet inställt på världsfinalen i Lyon i början på 2025.
Annons

Münchenbryggeriet på Södermälarstrand i Stockholm vimlade av kockar och annat branschfolk under tisdagens final i Bocuse d’Or Sweden 2023. Besöksliv var på plats när tre kandidater tävlade om det prestigefyllda uppdraget att få representera Sverige i EM och VM-finalerna 2024 och 2025.

Vinnare blev 26-åringen från Nynäshamn, Gustav Leonhardt.

– Det känns verkligen jättebra. Det är ett stort uppdrag som vi har fått och jag känner mig väldigt taggad att göra det här nu, säger en glad Gustav Leonhardt när han klivit ner från scenen och tagit emot blommor och diplom.

Kolja och fläsklägg

Under 4 timmar och 40 minuter hade kandidaterna uppdraget att tillsammans med sina team presentera en fatservering med kolja som huvudråvara och tallriksservering med fläsklägg som huvudråvara.

Det var fokuserat, spännande in i det sista och Gustav Leonhardt hade ett starkt motstånd i den före detta musikern Martin Karlsson från Grenna hotell och den tävlingsvana kocken Christian Siberg.

I den långa raden av jurymedlemmar satt bland annat Jessie Sommarström, Adam Dahlberg, och Sayan Isaksson. De fick bland annat smaka och bedöma vinnarrätterna som bestod av fläsklägg fylld med murkla och tryffel, kronärtskocka och inkokt vit sparris smaksatt med ramslök.

Juryn utmanade mest

Den vinnande fiskrätten var en bakad kolja med havskräfta och fänkål, serverat med en ”snäcka” fylld med kaviar, krispig och mjuk potatis och läskande tomat.

Gustav Leonhardt berättar att juryn nog var det mest utmanande under tävlingen. Det faktum att de fick ett elavbrott mitt under tävlingen stressade däremot inte upp honom märkbart.

– Vi var klara med alla delar i ugnen så det löste sig faktiskt helt okej. Det var nästan jobbigare att vi fick fem minuter till i köket, eftersom vi fick räkna om, säger han.

Starkt vinnarteam

Gustav Leonhardt har tidigare varit commis i Bocuse d’Or och vunnit Årets Kock 2021. Med sig i vinnarteamet var även den tidigare Bocuse d’Or kandidaten Sebastian Gibrand och commis Noel Moglia.

– Det jag är mest nöjd med idag är nog fatet, det var jättefint. Och att vi levererade allting på tid, tillsammans som ett lag. Och jag är väldigt imponerad av Noels insats, säger Gustav Leonhardt. Coachen Sebastian Gidbrand håller med och passar på att hylla vinnaren:

– Gustav är en bestämd och målinriktad kille, det är så roligt att få vara med på hans resa. Han var ju med mig 2019 så det är kul att jag kan få ge tillbaka nu, säger han och fortsätter berätta om varför just deras insats imponerade på juryn idag.

– Det var proffsigt från första sekund till avslutning. Vi har tränat så otroligt mycket. Jag tror att vi visade kontroll och ett stort lugn i köket, vi hade faktiskt inga överraskningar att bjuda på idag.

”Måste vara som en schlager”

Tommy Myllymäki, president för den svenska satsningen i Bocuse d’Or, var ständigt närvarande under dagen. Och han verkade uppskatta sin roll vid sidan av själva tävlingsstressen.

– Jag saknar inte att tävla alls just nu faktiskt, säger han med ett skratt och fortsätter:

– Det roligaste nu är att kunna bidra med den erfarenhet jag själv har kring juryarbete och tävlingar och försöka förmedla det vidare. Man kanske har en väldigt avancerad rätt i huvudet men det är inte alltid den som bedömer hinner reflektera över det, säger han och börjar dra musikreferenser.

– Juryn äter faktiskt maten för första gången. Den här typen av mat måste vara lite som en schlager – man måste haja refrängen direkt!

Först Trondheim sedan Lyon

För team Leonhardt börjar nu planeringen inför den europeiska kvaltävlingen Bocuse d’Or Europe i Trondheim i mars 2024. Efter det är siktet inställt på den stora världsfinalen i Lyon i början på 2025.

Nästa steg för mig är nog att landa i det här, bara ta det lugnt och sen lägga upp en bra plan framåt. Sen startar min jakt på det svenska guldet, säger vinnaren innan han drar vidare för att fira med pizza och öl.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...