Annons

Ingen anledning att känna någon sorg för Göteborg

zoom Liseberg och Rammstein - två av sommarens dragplåster. Foto: Peter Kvarnström/Göteborg & Co + Olaf Heine
Liseberg och Rammstein - två av sommarens dragplåster. Foto: Peter Kvarnström/Göteborg & Co + Olaf Heine
NYHETER. Det är en stad och näring i medvind som nu samlas för att tillsammans blicka framåt under Destinationsdagen i Göteborg. Sommaren ser riktigt lovande ut och de kommande åren väntar stora investeringar.   
Annons

Årligen återkommande Destinationsdagen i Göteborg är en möjlighet för kollegor från besöksnäringen, staden och regionen att träffas och uppdatera varandra kring saker som händer, låta sig inspireras och göra framtidsspaningar. Årets halvdag äger rum på Lindholmen och innebär det första fysiska mötet på två år. Det berättar Stefan Gadd, presschef på Göteborg & Co som är stadens officiella destinationsbolag.

– Det är väldigt roligt att kunna samla alla igen. Nu är vi dessutom mitt i högsäsong skulle man kunna säga. April var en väldigt bra månad för näringen i Göteborg, framför allt på grund av ett starkt privatresande. Helgerna var bättre än de var i april 2019 och inte minst var påsken väldigt bra, säger han.

Samtidigt vitnar många om att de utländska gästerna inte hittat tillbaka igen. Gäller det även för Göteborg?

– Ja, framför allt gäller det utomeuropeiska gäster. Där går det långsammare. Dels är det klart att kriget i Ukraina påverkar bilden av Europa som en osäker plats. Sedan har affärsresandet kanske inte kommit igång i riktigt samma utsträckning som tidigare. Men nu börjar vi få igång mässor och stora kongresser igen, det händer saker som är lovande, menar han.

Rammstein kör tre kvällar på Ullevi

Det är en fullspäckad sommar som nu väntar i Göteborg. Antalet Ullevi-konserter är betydligt fler än vanligt – ett resultat av att mycket sköts upp under pandemin. Det är närmast som om tre års arrangemang nu pressas in på en och samma sommar. Frågan är om publiken räcker till för att fylla alla dessa arenakvällar?

– Uppenbarligen gör de det eftersom de flesta är utsålda. För bara ett par veckor sedan adderade till exempel Rammstein en tredje konsert på Ullevi och jag skulle säga att sommaren ser fantastiskt lovande ut.

Staden fyller 400 år

En sak som det definitivt kommer pratas om under Destinationsdagen är de stora investeringar som är på gång i staden. Lisebergs upplevelsehotell invigs 2023 och året därpå är det dags för deras Oceana vattenland att välkomna gästerna. I samma område öppnar 2024 World of Volvo som ska bli ett nytt landmärke lite söder om Liseberg. Som om inte det vore nog gör Universeum sin största satsning sedan öppningen 2001.

– Sedan fyller staden 400 år nästa år, den officiella födelsedagen är 4 juni. Egentligen var det förra året, 2021, men av uppenbara skäl blev firandet uppskjutet. Så nu sker det 2023 istället och det kommer hända mycket i Göteborg från början av juni och en bit in på hösten, lovar Stefan Gadd.

LÄS ÄVEN: ”Liseberg laddar inför jubileet”

Många spelare har kommit tillbaka

Många spelare har kommit tillbaka

Efter pandemin har de spelande gästerna hittat tillbaka till Vegas och antalet nya spelare har ökat markant. I år har ungefär 30 000 nya spelare registrerat sig hittills och störst är ökningen bland 18–30-åringarna...