Annons

”Jag är besviken och förvirrad”

zoom Kocken Jimmi Eriksson och commisen Thilda Mårtensson i tävlingsköket i Lyon, Bocuse d'Or 2023. Foto: Nicolas Reynaud
Kocken Jimmi Eriksson och commisen Thilda Mårtensson i tävlingsköket i Lyon, Bocuse d'Or 2023. Foto: Nicolas Reynaud
NYHETER. ”Det känns svårt så här dagen efter”, säger kocken Jimmi Eriksson om känslorna inför att Sverige landade på en fjärdeplats när Bocuse d’Or avgjordes i franska Lyon.
Annons

Sverige tävlade under söndagen i Bocuse d’Or, även kallat kock-VM, som avgjordes igår kväll. När Jimmi Eriksson på söndagkvällen såg tillbaka på sin tävlingsinsats kände han sig segerviss.

Under fem timmar och 35 minuter hade han och resten av det svenska teamet lyckats skapa världens godaste mat.

– Jag somnade med ett leende på läpparna och kände mig säker på att vi skulle få en pallplats, säger Jimmi Eriksson till Besöksliv.

Sverige på fjärde plats

Men vid prisutdelningen på måndagskvällen hamnade det svenska laget i chock. Istället för att få sälla sig till guldmedaljören Danmark och Norge, som tog hem silver, hamnade Sverige fyra i tävlingen och fick se Ungern ta emot bronset.

– Jag känner mig besviken och förvirrad över juryns beslut, säger Jimmi Eriksson.

Han beskriver hur det svenska teamet var väl förberedda och synkade med varandra när de presenterade rätterna. Ändå missade de pallplatsen med ynka sju poäng.

Köksjuryn sänkte resultatet

Av någon anledning drogs resultatet ner hos den del av tävlingen som kallas köksjuryn. Sverige hade nämligen näst högst poäng gällande smaker och presentation för båda tävlingsrätterna.

– Jag kan inte greppa vad som hände och det känns så konstigt. Varför placerade köksjuryn oss på 12:e plats, när vi hamnade på tredje plats under uttagningen till VM? Vi jobbade ju på ännu bättre nu, vi höll absolut världsklass, säger Jimmi Eriksson.

Förvirring bland deltagarna

Direkt efter prisutdelningen strömmade det fram deltagare både från juryn och de andra tävlande teamen, alla lika förvirrade över resultatet.

– De hade precis som vi räknat med att Sverige skulle ta en pallplats och undrade vad som kunde ha hänt.

Det svenska laget vände sig direkt till tävlingsarrangörerna för att få veta vad de låga poängen från köksjuryn berodde på, men de har ännu inte fått några svar.

– Jag har svårt att acceptera resultatet nu, när vi inte ens har fått en ordentlig förklaring till vad det var som hände, säger Jimmi Eriksson.

Du har ju tävlat mycket genom åren, har du varit med om något liknande tidigare?

– Nej, det har jag inte. Och jag trodde aldrig att det kunde hända i Bocuse d’Or, som jag haft en enorm respekt för. Det här känns helt unikt och jag hoppas bara att vi får en vettig förklaring, så att vi kan återfå respekten för tävlingen, säger Jimmi Eriksson.

När han återkommer till Sverige kommer han att umgås med familjen och se till att kunna hämta dottern på förskolan igen. Han ser även fram emot att komma ut och träffa kollegor och glada restauranggäster.

– Man får bearbeta det här genom att laga mat. Det är något vi fick lära oss efter pandemin, att det bästa botemedlet när man tappat glädjen är att komma ut och träffa folk.

Lagar tävlingsrätterna igen

I februari gör han ett gästspel på Restaurang Oxenstierna, då Kocklandslaget med Ludwig Tjörnemo, Årets Kock 2022 Jessi Sommarström, samt Jimmi Eriksson bjudits in för gästspel under några kvällar nu i februari,

– Då kommer jag att bjuda på en variant av tävlingsrätterna som vi tävlade med i Lyon. Och även om jag inte har någon statyett att ställa upp, tar jag ju i alla fall med mig att våra rätter är näst bäst i världen, säger Jimmi Eriksson.

Läs även intervjun med Jimmi Eriksson inför hans insats som kock under Nobelbanketten.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...