Annons

”Jag är den första att fira om det skulle gå igenom”

zoom David Nilsson driver familjeföretaget Gårdsbutiken i Höga kusten tillsammans med Anna Nilsson och Berit Nilsson.  Foto: Håkan Nordström/ pressbild
David Nilsson driver familjeföretaget Gårdsbutiken i Höga kusten tillsammans med Anna Nilsson och Berit Nilsson. Foto: Håkan Nordström/ pressbild
NYHETER. David Nilsson, som driver Gårdsbutiken i Höga kusten, vågar inte riktigt tro på ett positivt utfall för utredningen om gårdsförsäljning av alkohol. ”Men om det skulle bli verklighet skulle det innebära en stor skillnad för många”, säger han.
Annons

I november tillsatte regeringen för tredje gången i ordningen en utredning om gårdsförsäljning av alkohol. Visita välkomnade beslutet som en del av många förbättringar för företag i besöksnäringen som kommer att krävas framöver, när branschen ska återhämta sig från pandemin.

– Visita jobbar intensivt för att besöksnäringen ska få fler och bättre möjligheter att komma tillbaka. Gårdsförsäljning bör vara en del i detta, konstaterade Visitas chefsjurist Stefan Lundin redan i maj 2020, i samband med att Visita fick lämna synpunkter till Socialdepartementet när direktiven för utredningen skulle fastställas.

Nu har utredningen kommit igång och utredaren Elisabeth Nilsson, före detta landshövding i Östergötland, har satt ihop ett team av juridiska experter samt sakkunniga från olika departement. Och Elisabeth Nilsson är segerviss när hon uttalar sig om utredningens utfall.

– Jag tror att vi ska kunna komma fram med ett förslag som möjliggör gårdsförsäljning. Det gäller att lägga fram ett förslag som både håller juridiskt och som räddar Systembolaget, säger hon till branschsajten Beernews.

Frågan har redan utretts av regeringen två gånger tidigare, men utan att mynna ut i någon förändring. Därför är Elisabeth Nilssons målsättning att komma fram till en tydligare rekommendation när utredningen ska presenteras i december 2021.

De föregående utredningarna har gett David Nilsson, som tillsammans med sin fru Anna Nilsson driver Gårdsbutiken i Höga Kusten, en något luttrad inställning i frågan.

– Debatten har ju funnits länge och frågan om gårdsförsäljning har ju haft många förespråkare utan att det har kommit något ur det tidigare. Men jag är den första att fira om det skulle gå igenom, säger han.

Hans gårdsbutik är ett familjeföretag i andra generationen som ligger i Nordingrå, mitt i världsarvet Höga kusten. Gårdsbutiken säljer bland annat egengjorda, alkoholfria drycker, till exempel en svartvinbärsdryck som vann silver i SM i Mathantverk 2018.

– Jag stöttar idén om gårdsförsäljning av alkohol till hundra procent, även om vi själva inte har någon sådan produktion igång just nu. Men om det skulle bli verklighet skulle det innebära en stor skillnad för många lokala producenter.

Skulle ni själva överväga att dra igång en egen produktion av alkoholhaltiga drycker om utredningen skulle möjliggöra gårdsförsäljning?

– Absolut! Eftersom vi har levt med förbud fram till nu skulle ta lite tid att tid att växla upp, men på lite längre sikt, ja, säger David Nilsson.