Annons

Visita välkomnar utredning om gårdsförsäljning

zoom Visitas chefsjurist Stefan Lundin.
Visitas chefsjurist Stefan Lundin.
NYHETER. Särskilt nu behöver företagen förbättrade förutsättningar. Det betonar Visita i sitt svar angående gårdsförsäljning av alkoholdrycker, en fråga som nu blir föremål för en utredning.
Annons

Besöksnäringen är viktig för tillväxt och sysselsättning i hela landet – och måste ha möjlighet att utvecklas. Det påpekar Visita i sitt svar till Socialdepartementet, inför en förestående utredning kring gårdsförsäljning av öl och vin.

–Inte minst efter den situation som just nu råder till följd av covid-19 kommer företagen att behöva många olika förenklingar och förbättringar av förutsättningarna för sina verksamheter, säger Visitas chefsjurist Stefan Lundin och tillägger:

– Visita jobbar intensivt för att besöksnäringen ska få fler och bättre möjligheter att komma tillbaka. Gårdsförsäljning bör vara en del i detta.

Ytterligare faktorer som Visita tar upp i sitt svar är att det i andra länder är en självklarhet att kunna köpa med sig både mat och dryck under resor mellan gårdar, och att en sådan regelförändring skulle öppna för fler inkomstkällor och ytterligare arbetstillfällen på landsbygden.

Att det nu tillsätts en utredning välkomnar Stefan Lundin:

–Vi är övertygade om att det är fullt möjligt att tillåta gårdsförsäljning utan att Systembolaget eller folkhälsan äventyras och vi ser ju att man har lyckats med detta i bland annat Finland.

Utöver Visita har bland annat Sveriges Bryggerier, Livsmedelsföretagen, IOGT-NTO och Systembolaget fått lämna synpunkter till Socialdepartementet inför att direktiven för utredningen ska skrivas.