Annons

”Jag går igång på att lösa problem”

zoom Guldvinnaren Joel Chilo tillsammans med tvåan Isak Leima. Trean Ida Nilsson kunde tyvärr inte närvara under prisutdelningen.
Guldvinnaren Joel Chilo tillsammans med tvåan Isak Leima. Trean Ida Nilsson kunde tyvärr inte närvara under prisutdelningen.
NYHETER. Krögaren och entreprenören Joel Chilo tog förstaplatsen när tre unga stockholmare utsågs till Årets unga branschstjärnor.
Annons

Priset delades ut under medlemsmötet Visita Stockholm Summit, som i år ägde rum på Pophouse nyöppnade digitala kulturhus Space under tisdagen.

Årets unga branschstjärnor blev Joel Chilo, krögare och köksmästare på Troxhammar Golf och Krog, som knep guldplaceringen. Tvåa blev Isak Leima, Frontoffice Supervisor på Grand Hôtel i Stockholm och på tredje plats kom Ida Nilsson, People and Culture Assistant på Winn Hotel Group.

Besöksliv.se fick en pratstund med 26-åriga Joel Chilo efter prisutdelningen.

Grattis till guldplaceringen!

– Tack! Det är en väldigt fin titel och det känns verkligen som en hedrande utnämning eftersom Visita representerar en stor del av besöksnäringen för mig.

Vad driver dig som entreprenör och krögare?

– Det börjar nog med själva hantverket i att vara kock och även om det kanske låter klyschigt, glädjen i att få se gäster nöjda med det man levererar. Entreprenörsmässigt drivs jag mycket av att det jag lägger engagemang och kärlek i lönar sig, inte bara för mig själv utan även för min personal. Att se ett gott resultat är inte heller så dumt. 

Du tog över Troxhammar Golf och Krog under pandemin, hur har det varit?

– Idag kan jag skratta åt det på mitt sätt, men då var det inte lika kul. Jag skrev på avtalet årsskiftet 2019-2020 och när jag skulle dra igång kom pandemin. Det var en hel del folk ute och golfade under våren, men det var inte många som kom in i restaurangen. Med allt nytt i form av företagande under en sådan press, då fanns det nätter då jag inte sov jättebra.

– Men till sommaren kom kroglivet igång, då var det häftigt att gå från ”pandemisäsong” till att rekrytera fler kockar och servis när vi fick många besökare.

Känner du att du har dragit några extra lärdomar från den här tiden?

– Ja, till hundra procent. När det kommer till betydelsen av tajming och aktivitet lärde jag mig väldigt mycket trots att det var en så pressad situation. Jag bestämde mig tidigt för att hålla mig så nära marginalgränsen som möjligt och alltid försöka erbjuda något extra till gästerna. Det innebar ett ständigt pussel att hitta rätt fokus och att fråga sig, var ska vi lägga mest krut för störst effektivitet?

– Sedan fungerar jag också så att jag går igång på att lösa problem. Sätt mig gärna där det brinner och jag kommer att gilla det, tillägger Joel Chilo.

Förutom den ärofyllda titeln fick han även ta emot ett stipendium på 50 000 kronor. De andra unga branschstjärnorna belönades med 30 000 respektive 20 000 kronor.

Vad tänker du göra med prispengarna?

– Jag blev lite tagen på sängen eftersom jag inte hade förstått att titeln kom med en så stor stipendiesumma, det känns väldigt generöst. Självklart kommer det att gå till någon typ av  kompetensförhöjning, det ska vara en bra investering för framtiden.

Vad gör du om fem år?

– Jag skulle gärna vilja hitta en eller två restauranger mer centralt och flera restauranger mer centralt och fokusera på mat och dryck jag gillar och står för. Under vilket koncept vet jag inte, jag tycker att de bästa ställena inte behöver vara konceptkrogar. Men visst, min pappa är ju italienare och det finns absolut något som drar i det, kanske blir det de rötterna jag går tillbaka till, säger Joel Chilo.