Annons

”Jobbar ständigt med att förfina vårt recept”

zoom Urban Nyberg, vd på Steinbrenner & Nyberg, fokuserar fullt ut på den klassiska semlan.  Foto: Pressbilder
Urban Nyberg, vd på Steinbrenner & Nyberg, fokuserar fullt ut på den klassiska semlan. Foto: Pressbilder
NYHETER. Bageriet Steinbrenner & Nyberg i Mölndal, som utsetts till Göteborgs bästa semmelmakare 2024, styrde om all sin personal till att baka semlor idag.
Annons

Hela landets bagerier har förberett sig för fettisdagen. Bageriet Steinbrenner & Nyberg i Mölndal har utsetts till Göteborgs bästa semmelmakare 2024 – det är inte första gången utmärkelsen går till just dem.

– Oj, det är väl femte eller sjätte gången! Vi har kommit på delad förstaplats också. Det vi gör är att vi fokuserar tydligt på att göra en bra klassisk semla. Vi tror att ursprunget är det bästa, säger Urban Nyberg, vd på Steinbrenner & Nyberg.

Vad är hemligheten bakom en vinnande semla enligt dig?

– Det ska vara mycket mandel och inte för mycket socker. Vi jobbar ständigt med att förfina vårt recept och bakar våra semlor helt för hand. Mjölet kommer ifrån Berte Qvarn utanför Falkenberg och det är nymald kardemumma och smör i bullen. Vi har 67 procent mandel i vår mandelmassa och en grädde som inte är så fet, 35-procentig. Och toppen är jätteviktig! Toppen är alltid ett trekantigt lock. Det kan inte en maskin göra utan varje lock klipps för hand och man får plats med lite extra fyllning.

De senaste åren har det lanserats ett antal varianter på semlor. Varför hakar ni inte på den trenden?

– Nej, men då står man där med sex varianter och så blir det varken hackat eller malet – inget blir bra. Vi tror på att fokusera maximalt på det vi är bra på istället, och vi ligger i topp hela tiden!

Det går ju inte att baka semlorna i förväg så hur har ni förberett er?

– Vi har bakat ständigt hela natten, hela morgonen och nu kör vi ut löpande hela dagen. Men som sagt, det är inte så mycket som går att förbereda eftersom det är en bulle i botten. I stället styr vi om personalen så att alla som finns – även jag – blir semmelbakare idag.

Ni har tio butiker. Är det även andra som säljer era semlor?
– Nej, vi säljer bara i våra egna ställen. Vi vill att kunden ska komma in till oss för att handla och få ta del av vår miljö.

Har ni stora förväntningar på just fettisdagen?

– Ja herregud, det är en jättestor skillnad mot andra dagar! Fettisdagen står för 25–30 procent av försäljningen av semlor och det brukar vara kö precis överallt! Förra året sålde vi 16 – 20 000 semlor bara den dagen. Vet du förresten vad som händer i Latinamerika på fettisdagen varje år? Karnevalen i Rio har premiär! De frossar i kött innan fastan börjar, och vi frossar i semlor.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...