Annons

Jönköping satsar på snabbspår in i branschen

zoom Snabbspår ska öka kompetensförsörjningen i Jönköping. Martin Jakobsson, rektor på Jönköpings kommun och ansvarig för hotell- och restaurangutbildningarna, är positiv.  Foto: Colourbox/Hanna Jakobsson
Snabbspår ska öka kompetensförsörjningen i Jönköping. Martin Jakobsson, rektor på Jönköpings kommun och ansvarig för hotell- och restaurangutbildningarna, är positiv. Foto: Colourbox/Hanna Jakobsson
NYHETER. En ny typ av lärlingsutbildning ska tydliggöra vilka karriärvägar som finns i hotell- och restaurangbranschen.
Annons

Precis som i resten av landet lider hotell- och restaurangbranschen i Jönköping av stor kompetensbrist. För att stötta besöksnäringen har Jönköpings kommun nu tagit initiativ till en ny form av utbildning som ska fungera som ett snabbspår in i branschen.

Den bygger på att varje elev ska matchas med en arbetsplats som sedan står för utbildningen tre dagar i veckan. Resterande två veckodagar sker utbildningen på skolan.

– Tanken är att företaget och eleverna ska välja varandra och att eleverna ska kunna starta en eventuell anställning till sommaren, säger Martin Jakobsson, rektor på Jönköpings kommun och ansvarig för hotell- och restaurangutbildningarna.

Strax innan jul hade kommunen ett möte med Astar, som är kommunens upphandlade utbildningsanordnare för hotell- och restaurangutbildningarna, Arbetsförmedlingen, Visita och representanter för besöksnäringen i Jönköping för att få en nulägesrapport och kravprofil från branschen.

Två olika utbildningspaket

Nu håller Astar på att ta fram förslag på innehåll för två olika utbildningspaket, ett för hotell- och ett för restaurangbranschen, som ska följa Skolverkets krav och vara påbyggningsbara så att eleverna kan utöka med fler kurser längre fram.

Så fort förslagen har varit på remiss och alla involverade parter är överens om upplägget kan utbildningarna starta. Enligt Martin Jakobsson blir det största problemet att hitta deltagare till utbildningarna.

– Vi har inte något jättetryck på våra restaurangutbildningar i Jönköping, men vi har en del SFI-elever som skulle kunna vara intresserade av en sådan här utbildning. Jag hoppas att branschen kan hjälpa till att marknadsföra utbildningarna och visa vad det finns för olika karriärvägar, säger Martin Jakobsson och fortsätter:  

– Min uppfattning är att det är ganska panikartat för många företag i besöksnäringen här. Många har det tufft och är oroliga över hur de ska hitta personal när allt kommer i gång igen. Jag hoppas att det här ska hjälpa både arbetslösa att få jobb och besöksnäringen.