Annons

Jubileumsaktören tar Göteborgsfirandet till nästa nivå

NYHETER. Grattis Göteborg! Hôtel Eggers, en av de över 300 jubileumsaktörerna, mixar nutidens teknik med konsthistoria för att locka gäster.
Annons

När Göteborgs 400-årsdag inföll, mitt under pandemin 2021, firades det med en direktsänd officiell ceremoni. Som Besöksliv skrivit om tidigare sker det fysiska firandet 2 juni – 3 september 2023. Då fylls staden av musik och dans, matupplevelser, historiska promenader, gôtt tjôt, innovationer, upplevelser och mycket mer. Ett vädersäkrat stort tält blir huvudarena i Göteborgs nyaste stadsdel – Frihamnen.

Inför firandet har bolag, förvaltningar, näringsliv, akademi, föreningar, stiftelser och organisationer välkomnats att delta och bidra. Det kan vara i formen av en aktivitet eller en produkt. En av de över 300 Jubileumsaktörerna är Hôtel Eggers på Drottningtorget. Jessica Vialleton, hotelldirektör, varför ville ni vara en del av firandet?

– Hôtel Eggers är verkligen en del av Göteborgs historia, vi har funnits här sedan 1859, mer än en tredjedel av tiden. Att vara med och fira vår stad kändes både naturligt och roligt.

Tolka ditt Göteborg

Centralt för hotellet är historia, konst och kultur. När jubileumsåret närmade sig vill de göra något som speglade dessa ledord.

– Vi bjöd in göteborgarna till en fototävling som vi kallade Tolka ditt Göteborg och satte ihop en professionell jury som hjälpte oss att välja ut alster bland de över 250 inskickade bidragen, det blev en fotoutställning som både gick att se digitalt, eftersom det var pandemi, och i vår lobby och restaurang.

Göteborg från en drönare

Inför firandet 2023 gör de en favorit i repris, men i lite annan form.

– Vi gillade formatet med foto, det passar oss som hotell och restaurang med den typen av utställning Vi fick kontakt med Open Sky Photo – fem killar som tillsammans fotograferar Göteborg med sina drönare. Det kommer bli utställningen ”Göteborg från ovan” där nutidens teknik möter Eggers konsthistoria. Utställningen pågår på Hôtel Eggers från 9 februari till 3 september. I samband med detta kommer vi att anordna en tävling där allmänheten får rösta på sin favorit, där vår förhoppning är att kunna ställa ut den på en väl utvald plats i staden.

Vad ser du mest fram emot med firandet?

– Det som är så roligt är att det är en kraftsamling för göteborgarna, att staden uppmärksammas och att många fina platser har tillkommit, som till exempel Jubileumsparken i Frihamnen. Staden utvecklas och det är inte bara bra för turismen, utan även för att locka framtida göteborgare, ungdomar som vill komma hit och studera, arbeta och bo.

Du hittar ett längre reportage om Göteborg 400 år i senaste numret av Besöksliv – affärsmagasinet för Sveriges roligaste näring sedan 1916. Alla medlemmar i Visita får ett exemplar av magasinet per anläggning genom sitt medlemskap.

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!