Annons

Karriärdröm blir sann för ung pristagare

zoom Joel Chilo.
Joel Chilo.
NYHETER. Bara ett drygt år efter att han har fått Visitas utmärkelse “Årets unga branschstjärna” öppnar Joel Chilo eget på Östermalm i Stockholm.
Annons

I december 2021 kammade krögaren Joel Chilo, 27, hem Visitas utmärkelse “Årets unga branschstjärna”. En pris som går till lovande talanger inom besöksnäringen.

Efter utbildningen på Grythyttans universitetsprogram Kulinarisk kock hade Joel hunnit jobbat i restaurangkök på de flesta positionerna, inklusive restaurangchef, innan han som 25-åring tog över restaurangen på Troxhammar Golf & Krog utanför Stockholm.

– Det var ett jättekliv i karriären att driva eget och allt var nytt för mig. När jag fick priset av Visita kändes det som ett kvitto på att det jag åstadkommit var lite utöver det vanliga. För mig är ett stort engagemang och starkt pannben viktigt – det kommer man långt på, säger Joel Chilo.

Dröm blir verklighet

Precis när han drog igång restaurangen i sin regi i början av 2020 kom pandemin. Det blev en rivstart in i livet som krögare. Krogen klarade krisen bra men efter två år kände Joel att det var dags för nya utmaningar.

Nu är han redo för nästa steg i karriären – en stor dröm för Joel. Han befinner sig nämligen i slutfasen inför att slå upp dörrarna till sitt alldeles egna ställe, “Restaurang JOEL”, som han hoppas kunna öppna i månadsskiftet april-maj om allt går som planerat. Restaurangen kommer ligga i den tyska restaurangen Sekts gamla lokal på Runebergsgatan på Östermalm i Stockholm. Renoveringen pågår just nu för fullt.

– Det är restaurangen som gillar rörelse, kreativitet och känsla. Att vara gäst hos oss ska vara enkelt och nyckfullt. Restaurangen kommer ha cirka 40 platser inne och 20 platser ute. Inne kommer det också att finnas flera drop in-platser för de spontana, säger Joel Chilo.

Hållbart och kreativt

När Besöksliv pratade med Joel efter utmärkelsen 2021 fanns drömmar om att öppna en eller flera restauranger mer centralt i Stockholm inom fem år, och den planen går ju som på räls. I framtidsspaningen skulle maten eventuellt kunna vara inspirerad av Joels italienska rötter. Så, hur blir det nu med restaurangens matprofil?

– Menyn kommer ständigt vara i rörelse, både på mat och dryckessidan. Vi kommer laga mat efter säsong i så stor utsträckning vi kan, både med lokala och importerade råvaror, och det kommer att dyka upp inslag från det italienska på mitt sätt. Ett nära samarbete med leverantörerna är a och o för att jobba hållbart och kreativt.

Vad ser du mest fram emot?

– Att få öppna och se gästerna komma in genom dörren och uppleva det jag har skapat. För vissa kanske ett förlängt vardagsrum? Det ska vara familjärt, glatt och förhoppningsvis får gästerna en upplevelse att prata om. Jag är svintaggad på att få laga mat och hälla upp dryck till gästerna. Det är ju det här som har varit drömmen och målet för mig.

Här kan du läsa mer och nominera till stipendiet

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!
Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...