Annons

Kiviks Musteri bjuder in till öppet hus

zoom Nyttodjurparken på Kiviks Musteri ska visa hur den biologisk mångfalden kan stöttas.  Foto: Pressbilder
Nyttodjurparken på Kiviks Musteri ska visa hur den biologisk mångfalden kan stöttas. Foto: Pressbilder
NYHETER. För tre år sedan startades en nyttodjurpark på Kiviks Musteri. Nu bjuds både professionella i branschen och allmänheten in för att utforska parken och utbyta idéer.
Annons

Tillsammans med forskare på Lunds universitet, Sveriges Lantbruksuniversitet och Fritidsodlarnas Riksorganisation startade Kiviks Musteri för tre år sedan en nyttodjurpark. Det handlar om ett område uppbyggt för att visa hur biologisk mångfald kan stöttas genom att gynna miljön för nyttiga insekter, både i odlad mark och i hemträdgårdar.

Och nu ska den som vill kunna ta del av parken. Fredag 25 augusti inriktas på utbyte mellan forskare och odlare och dagen därpå är även allmänheten välkommen.

En av dem som initierat parken är Jan Flemming Jensen, odlingschef på Kiviks Musteri.

– Det är dels en plats där svenska forskare med intresse för insekter, odling och biologisk mångfald ska kunna forska och dels en publik plats där vi visar allmänheten vad vi håller på med. Det handlar om att förklara vad vi gör och samtidigt visa privatpersoner vad de själva kan göra hemma, säger han.

Döda träd blir insektshotell

I parken visas det exempel på att det varken behöver vara komplicerat eller kostsamt att främja miljön för insekterna. I parken ligger högar med stenar, kvistar, vilda blommor får växa fritt och döda träd blir insektshotell.

– Vi har till exempel skapat en vattendamm. Det kan man göra i stor skala, men det kan också handla om att ha en liten skål med sten och vatten där hemma. Så enkelt kan det vara att göra någonting bra som också är gynnsamt för skörden, säger han och förklarar:

– Allting hänger ihop. I parken har vi sett en stor skillnad i antal fåglar sedan vi startade. Finns det insekter kommer också fåglarna.

Hur har intresset varit sedan ni startade parken?

– När vi började prata om detta för 4-5 år sedan var många ganska ointresserade, men nu börjar även företagen att prata om biologisk mångfald. Så intresset har vuxit rejält.

Jan Flemming Jensen berättar att Kiviks Musteri har närmare en kvarts miljon besökare per år och att de även bjuder in barn till naturskola för att stötta intresset för natur och miljö. Och för den som vill ta en närmare titt på nyttodjurparken finns det ytterligare en chans under äppelmarknaden i Kivik.

– Den hålls mellan 30 september och 15 oktober och lockar alltid mycket folk. På Kiviks Musteri firas Äppelhelgen med många olika evenemang helgen den 30 september till 1 oktober. Det här blir lite av ett genrep inför den.

 

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...