Annons

Klättrar på väggarna – hotellet som tar gästerna till ny nivå

zoom Gullmarsstrand Hotell och Konferens har utökat verksamheten – med 15 klättringsleder.
Gullmarsstrand Hotell och Konferens har utökat verksamheten – med 15 klättringsleder.
NYHETER. Allt fler vill kombinera hotellvistelsen med träning och olika aktiviteter, och det har ett hotell i Fiskebäckskil tagit till en ny nivå – bokstavligen. Nu storsatsar de för att vässa sin sportiga profil.
Annons

Sedan 1979 ligger Gullmarsstrand Hotell och Konferens på en brygga med utsikt över Gullmarsfjorden i Fiskebäckskil. Hotellet, som har 81 rum, är inne i en expansiv fas. Inom två år ska konferensdelen byggas ut och rummen utökas med ytterligare tjugofem stycken. I utvecklingsarbetet ingår även en utökad satsning på aktiviteter, bland annat klättring.

Skaldjurssafari och kajakpaddling

– Vi jobbar med att stärka vår profil: läget vid havet och närheten till friluftsliv. Och våra gäster vill kombinera att bo och äta bra med att ägna sig åt spännande aktiveter. Därför har vi tagit fram paket med teman som skaldjurssafari, kajakpaddling och nu senast med klätterleder, säger Maria Kjellsson.

Efter en lång process har Lysekils kommun gett hotellet nyttjanderätt av Gullmarsstrandsklippan, som ligger i direkt anslutning till anläggningen. Och under sommaren har klättraren Jens Larssen bultat klätterleder i den sjuttio meter långa och tio meter höga bergväggen.

– Tillsammans med Fredrik Lundqvist från företaget Outdoor West kommer vi nu att ta fram klättringspaket till våra gäster. Han kommer att stå för klätterutrustning och guidning medan vi erbjuder boende och mat.

Vill nå en bred målgrupp

Klättringslederna invigs 11 september och enligt Maria Kjellsson kommer det att finnas både lättare leder och sådana för mer avancerade klättrare, allt för att nå en bred målgrupp.

– Vi vänder oss till dem som vill pröva på något annorlunda och utmana sig själva. Vi ser att det intresset ökar hos både privatgäster och konferensbesökare, i somras slog vi rekord vad gäller cykel- och kajakuthyrning. Jag tror att man vill röra på sig i högre grad och ändå ha det bekvämt på kvällen.  

Kostnaden för projektet är blygsam, hotellet har köpt bultar och betalat Jens Larssen per timme för arbetet.

Alla ska känna sig välkomna

När lederna har invigts kommer det att arrangeras turer för hotellgäster varje lördag. Och allmänheten har fri tillgång till den preparerade klippan.

– Klättring är en del av Lysekils profil, runtomkring oss finns mängder av fina leder. Och till Gullmarsstrandsklippan ska alla känna sig välkomna, både de i närområdet och klättrare som reser hit, säger Maria Kjellsson.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...