Annons

Klosterhotellet tar över slottet i Vadstena

zoom Vadstena Klosterhotell har tagit emot flera priser,<br />
 bland annat för ”Most Romantic Historic Hotel of Europe”. Foto: Vadstena Klosterhotell
Vadstena Klosterhotell har tagit emot flera priser,
bland annat för ”Most Romantic Historic Hotel of Europe”.
Foto: Vadstena Klosterhotell
NYHETER. Vadstena Klosterhotell tar över verksamheten på Vadstena slott. "Vi vill öka turismen i Vadstena, säger Matilda Milton" som driver det prisbelönta hotellet tillsammans med familjen Milton.
Annons

Affären innebär att besöksnäringen stöps om i Vadstena, som är ett av Sveriges mest populära resmål för historiskt intresserade turister. Vadstena slott, Klosterkyrkan och Sancta Birgittas klostermuseum är några av de främsta sevärdheterna.

Hemlig summa

Vadstena Slott, klassat som Nordens bäst bevarade renässansslott, lockade i fjol 60 000 besökare med olika arrangemang. Slottet ägs av staten men drivs av Visit Vadstena som nu tas över av Vadstena Klosterhotells moderbolag.

De tidigare ägarna till Visit Vadstena är en grupp mindre företag i Vadstena, som nu sålt bolaget för en hemlig summa. Affären gick snabbt. Den 1 februari – ett par dagar efter att kontraktet skrevs – var ägarskiftet genomfört.

– Det först vi ska göra är att satsa på att få fler besökare till slottet, säger Matilda Milton.

Prisat och romantiskt hotell

Hon är andra generationen i Vadstena klosterhotells grundarfamilj, som startade verksamheten för 30 år. Hotellet har tagit hem flera priser, och bland annat utnämnts till ”Most Romantic Historic Hotel of Europe”. De senaste åren har verksamheten expanderat. Ett spa har tillkommit och efter den senaste tillbyggnaden har hotellet 75 rum. Här finns också en konferensanläggning och två restauranger.

– Det finns en stor potential, säger Matilda Milton om affären.

Gemensam marknadsföring

Verksamheten på slottet handlar främst om guidade visningar men här finns också konserter och andra evenemang.

Genom att marknadsföra Vadstena, klosterhotellet, klostermuseet och slottet tillsammans ser hon möjligheten att få fler besökare till verksamheterna.

– Ju större vi är desto starkare blir vi, säger hon.

På somrarna ligger beläggningen på Vadstena Klosterhotell 90 procent och på vintrarna sjunker den till 60. Då står konferensgästerna för en stor del av besöken i veckorna medan privatgästerna lockas hit på helgerna även vintertid.

– Man kan faktiskt komma hit i november också, säger hon.

Efter förvärvet öppnas nya möjligheter.

– Vårt mål är att öka turismen och få fler konferenser.

På vilket sätt ökar era intäkter?

– Vi får fler lunchgäster och kanske mer beläggning året runt.

Hittills har Vadstena klosterhotell valt att investera eventuella överskott i verksamheten. Men några större investeringar är inte planerade efter förvärvet. Däremot blir det fler människor i verksamheten. På klosterhotellet jobbar ett femtiotal personer per år, inräknat extrapersonal. Efter förvärvet av slottsverksamheten tillkommer runt 35 guider.

Matilda Milton räknar också med att anställa ytterligare en person för att förstärka marknadsföringen.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...