Annons

Kockar och elever mattävlar i Västernorrland

zoom Jimmy Lindström, vinnare Ångermanland, Berit Högman, landshövding Västernorrland, Malin Vikström, projektledare för landskapsrätter Medelpad och  Ångermanland, Kenneth Sillman, vinnare Medelpad.
Jimmy Lindström, vinnare Ångermanland, Berit Högman, landshövding Västernorrland, Malin Vikström, projektledare för landskapsrätter Medelpad och Ångermanland, Kenneth Sillman, vinnare Medelpad.
NYHETER. Hela Sverige lagar landskapsrätter när tävlingarna inför Måltidens dag har startat, vinnarna från Medelpad och Ångermanland är korade.
Annons

Matlagningstävlingarna inför Måltidens dag är i full gång och den 20 oktober ska Sveriges nya olika landskapsrätter presenteras. Som Besöksliv tidigare skrivit så är det Gastronomiska Akademien, Måltidsakademien, Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien samt Riksorganisationen Folkets Hus och Parker som ligger bakom initiativet som hänger ihop med att Stockholm blir Europas gastronomiska huvudstad nästa år. Västernorrlands två landskap är med och tävlar bland de 25 olika bidragen till landskapsmåltider.

Den tävling för Västernorrlands landskap som nyligen gick av stapeln på restaurangskolan i Härnösand gjordes i samarbete med lokala restaurangskolor. Alla landshövdingar och landskap har fått göra på sitt eget vis, just här valde man att en elev fick komplettera varje tävlingslag.

Malin Vikström är projektledare för Landskapsrätter Medelpad och Ångermanland.

– Att få göra detta tillsammans med lokala restaurangskolor och deras elever känns jätteviktigt för oss. Det var inget kriterium från akademierna utan något vi lagt in i vårt projekt för att stärka kompetensförsörjningen och våra lokala producenter här i regionen. Här har vi en chans att stärka restaurangbranschen på sikt och öka intresset för att arbeta inom besöksnäringen, säger hon.

Så smakar Höga Kusten och Medelpad

Enligt initiativtagarna är ambitionen är det ska skapas en gastronomisk trerätters landskapsmåltid uppbyggd kring lokala råvaror, drycker, måltidstraditioner samt även textiler, glas, porslin och annat som hör till en måltidsupplevelse med njutningen i fokus. Malin Vikström beskriver landskapsrätterna som en  gastronomisk beskrivning av landskapets smakkultur och historia.

– Ett av kriterierna är att serveringen ska innehålla råvaror från minst en lokalproducent, vilket är viktigt för att lyfta fram våra eldsjälar som tar fram lokalproducerade produkter och råvaror. Det stärker vår tillgång på livsmedel både lokalt och regionalt, och gör att fler får ta del av våra lokala smaker. Landskapsrätterna kan användas både i lokala kök men även för besökare, både privatpersoner och företag, som vill uppleva vad Höga Kusten och Medelpad smakar och vart vår mathistoria kommer ifrån. Vi är stolta över vår mathistoria och vill ge fler möjligheten att ta del av den, säger Malin Vikström.

Och vinnarna är…

Vinnande kockarna på tävlingarna i Härnösand var Kenneth Sillman från Restaurang Lörudden för Medelpad och Jimmy Lindström från Sveriges äldsta tunnbrödsbageri Mjälloms Tunnbröd vann för Ångermanland.

– Det är en otrolig stolthet att få vara representant för Ångermanland, jag är jätteglad! Det ska bli jätteroligt att få visa upp för resten av Sverige vad vi har för fina råvaror och smaker här i landskapet. Jag vet inte så mycket än om vad som kommer hända men hörde att när Kungaparet kommer på länsbesök så ska vi bjuda dem på en avsmakningsmeny av både Ångermanlands och Medelpads nya maträtter. Vi ska också åka ner till Stockholm i oktober och visa upp rätterna för resten av Sveriges landskap på Måltidens dag och även få ta del av deras nya landskapsrätter vilket ska bli väldigt spännande. Det finns lite planer på hur vi ska visa upp dem här i närområdet också så vi får se vad som händer, säger Jimmy Lindström.

Läs mer om landskapsrätterna här 

 

 

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...