Annons

Snart får Sverige 25 nya landskapsrätter

zoom Leif Bergsten, Folkets Hus och Parker, Kocken Hanna Normark och Carl Jan Granqvist, Gastronomiska Akademien.   Magnus Skoglöf
Leif Bergsten, Folkets Hus och Parker, Kocken Hanna Normark och Carl Jan Granqvist, Gastronomiska Akademien. Magnus Skoglöf
NYHET. 25 nya landskapsmåltider håller på att tas fram, tillsammans med Sveriges alla landshövdingar. Resultatet och hur det kommer att smaka får vi veta när Stockholm blir Europas gastronomiska huvudstad 2023.
Annons

Sverige ska få nya landskapsmåltider. Initiativet kommer från de tre akademierna; Gastronomiska Akademien, Måltidsakademien, Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien samt Riksorganisationen Folkets Hus och Parker.

– Det började i höstas med att jag och Carl Jan Granqvist hade ett samtal om matturism och landskapsmat i Sverige överhuvudtaget, och hur det ser ut. Och vi kom fram till att det inte är direkt några lanskapsrätter utsedda, säger Leif Bergsten, som representerar Folkets Hus och Parker.

– Landskapsrätter har tagits fram i olika intervaller, och några landskap har genom åren varit bättre än andra på att marknadsföra sig. Vi vill lyfta fram landskapens betydelse, där unika råvaror är till glädje för svensk måltidskultur, landsbygdsutveckling och gastronomisk turism, säger Carl Jan Granqvist, som representerar Gastronomiska Akademien.

Alla landshövdingar nappade på idén

Kommittén består av tre kvinnor, bland andra kocken Hanna Normark (bilden ovan) och fyra män. Några kommer från de tre akademierna och en del andra är  bransch- och sakkunniga. För att få hjälp bjöd kommittén in alla Sveriges 21 landshövdingar, och samtliga nappade på idén.

– De kan sina län, sina krogar och näringsliv. Och de kommer att kunna använda måltiden vid representationer, men också vid andra lokala händelser och på restauranger förstås, säger Carl Jan.

Hur varje landskap ska ta fram sin måltid är upp till var och en. Men ambitionen är att de ska skapa en gastronomisk trerätters landskapsmåltid uppbyggd kring lokala råvaror, drycker, måltidstraditioner samt textiler, glas, porslin och annat som hör till en måltidsupplevelse – där njutning är i fokus.

3 rätter med lokal anknytning

– Det ska bestå av förrätt, varmrätt och dessert. Det får gärna vara lokalproducerade livsmedel. Samtidigt är en måltid så mycket mer, så vi eftersöker även en ambience, det vill säga en stämning, säger Carl Jan och tillägger:

– Måltiden är ett totalkonstverk, vilken gastronomi är ensam om att vara utav alla kulturarter. Det tillfredsställer alla sinnen. Och när alla sinnen stimuleras öppnar du dig för andra människor och blir mer receptiv och empatisk. Vilket är viktigt för ett bordssamtal, säger han.

Måltidens dag 20 oktober

Den 20 oktober, dagen som FN har utsett till måltidens dag, kommer rätterna att muntligen presenteras för kommittén. Totalt rör det sig om 25 måltider samt en huvudstadsmåltid. Och i samband med att Stockholm blir Europas gastronomiska huvudstad nästa år kommer menyer och koncepten att presenteras i tillagad form.

– Hur exakt det ska gå är inte riktigt klart än, utan den diskussionen fortsätter nu under hösten, säger Leif Bergsten.

LÄS MER: Baren som nobbar utländska råvaror.