Annons

Kockduellen – full fart i årets tävlingar

zoom Ystadkrögaren Christoffer Jedenstam Herbst, lokal jurymedlem i Kockduellen.
Ystadkrögaren Christoffer Jedenstam Herbst, lokal jurymedlem i Kockduellen.
NYHETER. Kockduellen, tävlingarna där unga kocktalanger i årskurs 8 och 9 tävlar mot varandra i matlagning är i full gång. Målet är att locka eleverna till landets restaurang- och livsmedelsprogram på gymnasiet, bland annat med hjälp av lokala krögare i juryn.
Annons

6 000 elever har deltagit i årets upplaga av Visitas matlagningstävling Kockduellen och hela 35 stadsfinaler pågår för fullt under januari och februari. Entusiasmen och engagemanget är fortsatt högt, trots utmaningarna som de senaste åren fört med sig. Tävlingarna, som startade lokalt i Falun redan 2015, lockar i dag unga kocktalanger i årskurs 8 och 9 från hela Sverige. De vill uppmärksamma både gymnasieskolor med restaurang- och livsmedelsprogram och väcka nyfikenheten på restaurangbranschen.

Maria Ek är event- och kommunikationsstrateg på Visita och projektledare för tävlingen.

– Trots pandemin så har både grund- och gymnasieskolorna visat stark vilja till att genomföra tävlingen. Kreativiteten och lösningsorienteringen kring varje deltävlingsmoment har varit mycket hög. Det visar att skolorna tycker att tävlingen är viktig, både som undervisningsmoment och som del av att marknadsföra gymnasieutbildningen, säger hon.

Kockduellen får stöd från näringslivet

Orkla Foods är med och sponsrar med huvudråvaran i tävlingarna och förutom den – som i år bestod av en formbar vegansk färs – får eleverna också använda sig av en råvarulista framtagen av Årets kock 2021, Gustav Leonhardt. De deltagande skolorna ansvarar själva för att sätta ihop jurymedlemmar till tävlingarna och arbetar på så vis tillsammans med det lokala näringslivet.

Den nyblivna restaurangägaren och kocken Christoffer Jedenstam Herbst var en av jurymedlemmarna i stadsfinalen i Ystad och tycker att det är viktigt med ett personligt engagemang från krögare.

–  Det har naturligtvis varit tufft för restaurangbranschen ett tag nu och dessutom kan det vara en tuff bransch att överhuvudtaget få in en fot i, så för mig är det angeläget att försöka göra något åt saken. Som att engagera mig i en tävling som Kockduellen, säger han.

Christoffer Jedenstam Herbst som öppnade restaurangen JH Matbar på Stora Östergatan i Ystad i augusti förra året blev glatt överraskad av hur duktiga de tävlande eleverna var.

– Vi bedömde samarbete, kreativitet och utförande. Jag tyckte att de gjorde genomtänkta val allihop. Tävlingen är ett bra sätt för eleverna att få mersmak för att jobba inom restaurang och en inblick i hur det är att gå restaurangprogrammet, säger han.

Kockduellen lockar sökande till livsmedelsprogrammen 

Kockduellen har lett till ett ökat sökande till de gymnasiala restaurang och livsmedelsprogrammen och Maria Ek tycker branschen utvecklats mycket de senaste åren till att erbjuda olika slags jobb i en mängd olika slags kök. Förhoppningsvis vill flera av årets deltagare också ta sig vidare.

– Förra året tävlade två killar från Mölndal i Kockduellen. De tog sig till Riksfinalen i Stockholm men kammade inte hem segern, men när jag kom till Ester Mosessons gymnasiet i Göteborg, så var den ena av dem nu elev på RL-Programmet. Det kändes superbra att vi var med och sådde ett frö och en seger i sig, säger Maria Ek.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...