Annons

Kom i gång med hållbar naturturism

zoom Kersti Beck Larsson Foto: Naturturismföretagen
Kersti Beck Larsson Foto: Naturturismföretagen
NYHETER. Målet med kursen Insteget, som riktar sig till besöksnäringen på landsbygden, är att deltagarna snabbt ska komma igång med sitt hållbarhetsarbete.
Annons

Kersti Beck Larsson är kursledare för Insteget – hållbar turism på landsbygden, som tagits fram av Naturturismföretagen. Hon har länge arbetat inom besöksnäringen och har en bakgrund som lärare.

– Jag insåg tidigt vikten av att bygden och samhället ska ha en god hållbarhet så dessa frågor ligger mig varmt om hjärtat, säger hon.

Tyngdpunkten i kursen, som hålls digitalt, ligger på ekologisk hållbarhet och hur besöksnäringen kan dra nytta av det i sitt entreprenörskap, men även ekonomisk och social hållbarhet kommer att vävas in.

Konkreta verktyg

– Det kan ibland vara svårt att komma i gång med hållbarhetsarbetet och kursen ger konkreta verktyg till att starta med det. Vi kommer att börja med att göra en resmålsanalys, och utifrån den plats där deltagarna verkar tittar vi på användbara verktyg och tar fram checklistor för praktiskt arbete kring hållbarhet.

När kursen är genomförd får deltagarna ett analysverktyg som grundar sig på Global Sustainable Tourism Council, GSTC:s, teorier. Deltagarna erbjuds även tillgång till fler föreläsningar och kurser så att de sedan är förberedda för att bli certifierade hos Natures best, som är Sveriges enda hållbarhetsmärkning för naturbaserade upplevelser.

Nätverk ger bättre affärer

­– Alla behöver dock inte gå hela vägen, det är frivilligt, för vissa mindre företag kan det räcka med att använda analysverktyget och kunna se vad de kan förbättra och har förbättrat. Det viktigaste med kursen är ändå att upptäcka att det här med hållbarhetsarbete inte är så svårt utan faktiskt riktigt kul, att få upp ögonen för mer samarbeten i närområdet och se hur nätverksbyggande kan bidra till både bättre affärer och hållbarhet, säger Kersti Beck Larsson och tillägger:

– Vi vill helt enkelt bidra till att skapa hållbara, lönsamma företag inom naturturism som en professionell näring snarare än en hobby.

Förankring i lokalsamhället

Exempel på konkreta verktyg är alltifrån att se hur bra man är på att handla sina varor och tjänster lokalt och samarbeten med kolleger till att mäta hur ens sopmängd och vatten- och energiförbrukning ser ut.

– När man börjar räkna på de sakerna så är man på en hög nivå. Till att börja med så handlar det om förankring i lokalsamhället och att bidra till landsbygdsutvecklingen. Idén är att få ett frågebatteri att svara på, få en rapport på detta och klura ut vad man är bra på och vad man vill bli bättre på. Och när man kommit på en högre nivå så kan man alltid ringa och få råd via föreningen.

Deltagare från norr till söder

Kursen har hållits en gång förut, i våras, och hade då ett tiotal deltagare.

– Det var en provomgång. Det var en väldig bredd av företag och individer från Jämtland i norr till Öland i söder. Guider, B&B-ägare, kanotuthyrare och gårdsbutikägare. Vi hade även med en gymnasielärare som ville bidra till elevernas utbildning inom hållbarhet.

Som svar på frågan om hon tycker att den svenska besöksnäringen överlag har ett bra hållbarhetstänk säger Kersti Beck Larsson:

– Jag kan inte svara för hela besöksnäringen, men jag ser att man fått upp ögonen för frågan och att de flesta, så långt som det är möjligt, försöker tänka lokalt. Den lokala ekonomin hänger ihop, lanthandeln och hantverkaren finns kvar mycket tack vare besöksnäringen. Det behövs fortsatt stöd från staten för vidare utveckling. Vi behöver en natur som våra besökare känner sig trygga i och uppskattar.

 

 

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...