Annons

Kraftigt besökstapp för Gröna Lund

zoom Gröna Lunds vd Jan Eriksson. Foto: Alice Källström/Gröna Lund
Gröna Lunds vd Jan Eriksson. Foto: Alice Källström/Gröna Lund
NYHETER. Efter en mycket tuff sommar har nöjesparken beslutat att pausa den nya vintersatsningen Winter Wonderland. ”Just nu vågar vi inte ta risken”, säger Gröna Lunds vd Jan Eriksson.
Annons

Sommaren 2023 blev tung för Gröna Lund. Den tragiska olyckan i berg- och dalbanan Jetline, lågkonjunkturen och det ostadiga vädret har påverkat besökssiffror och ekonomi.

Kan inte hämta upp besökstappet

Även om man ser en positiv trend i slutet av säsongen, där bland annat konserten med Miriam Bryant och Veronica Maggio blev en publiksuccé, så kommer man inte att kunna hämta upp besökstappet.

– Olyckan var en fruktansvärd händelse, i första hand för de som drabbades förstås. Men också för vår organisation, säger Jan Eriksson och fortsätter:

– Det här påverkade alla som jobbar hos oss, även på ett personligt plan. När det gäller besökssiffrorna behöver man gå tillbaka många säsonger för att hitta en sommar med liknande siffror.

Förra året hade ni 1,3 miljoner besökare på hela året. Hur många tror du att det blir i år?

– Vi håller öppet ända till slutet av september, så vi har inte summerat säsongen ännu. Men att vi tappat besökare är tydligt.

Oklar framtid för Jetline

Jetline kommer att hållas stängd tills dessa att utredningarna från polisen och Statens haverikommission är färdiga. Framtiden för berg- och dalbanan är fortfarande oklar.

– Jag vill inte spekulera i det. Vi behöver få konkreta svar på bordet om hur det här kunde hända. Nästa steg blir att bestämma hur vi ska göra.

Jan Eriksson hoppas att den positiva besökstrenden för slutet av sommarsäsongen ska hålla i sig fram till dess att Gröna Lund stänger för allmänheten den 22 september.

– Vi har starka konserter kvar och väderprognoserna ser bra ut. Vi avslutar också säsongen med flera stora företagsevent.

Ambitionen fortfarande helårsverksamhet

En konsekvens av den tunga sommaren är att Winter Wonderland tar paus. Vinterkonceptet sjösattes i fjol och lockade då ca 100 000 av de förväntade 150 000 besökarna, vilket Jan Eriksson anser var en bra siffra för en helt nystartad säsong.

Ambitionen är fortfarande att ha en helårsverksamhet på nöjesparken i framtiden.

– Men just nu kan vi inte ta risken med de kostnader och investeringar som Winter Wonderland innebär, men vi hoppas att den kommer tillbaka så snart som möjligt.

Hoppas vända besökstrenden under 2024

Halloween firas däremot som planerat i parken, vilket det gjort sedan 2017. Det är ett väl inarbetat koncept, som i år bjuder på en nyhet i form av skräckhuset Obscura.

Hur har det varit att vara vd för Gröna Lund 2023?

– Jag ska inte sticka under stolen med att det har varit ett tungt år. Om man ska hitta något positivt så vill jag framhålla att vår organisation har varit sitt bästa jag i perioden efter olyckan. Det finns en stor kärlek och lojalitet bland våra medarbetare, vilket vi får ta med oss in i 2024.

När kommer ni tillbaka till de vanliga besöksnivåerna igen?

– Förhoppningen är att vi under 2024 ser en stigande besökstrend och att vi ska komma tillbaka mot samma nivåer som tidigare, säger Jan Eriksson.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...