Annons

Krögare i Gävle jublar åt förlängt serveringstillstånd: ”Kvitto att vi skött oss”

zoom Glad krögare. Lao Lopes går från utökat serveringstillstånd sommartid – till hela året om.
Glad krögare. Lao Lopes går från utökat serveringstillstånd sommartid – till hela året om.
NYHETER. Efter fyra års kamp är det klart. Harrys i Gävle får servera alkohol till klockan tre på natten – under hela 2017. Krögaren Lao Lopes är nöjd: ”Gävle blir mer attraktiv som stad”, säger han. 
Annons

Under de senaste åren har Harrys i Gävle fått förlängt serveringstillstånd enbart under sommarmånaderna. Nu har krogen fått tillståndet att gälla året ut.

– Det här är fjärde året som vi slagits för längre öppettider. Vi har fått ha det på prov tidigare år, men nu verkar de lätta lite på trycket, säger Lao Lopes, som äger Harrys i Gävle.

”Kvitto på skötsamhet”

Det innebär alltså att baren får hålla öppet fram till klockan tre på natten året ut. Lao Lopes fick beskedet för knappt två veckor sedan. Den spontana känslan?

– Vad jobbigt att arbeta längre på kvällarna!

– Nej, jag blev jätteglad. Det här är verkligen ett kvitto på att vi har skött oss, att vi har en god verksamhet som klarar de regler som sätts upp. Med det här beslutet kan vi göra något riktigt bra.

För verksamheten innebär beslutet möjligheter till en bättre lönsamhet. Men Lao Lopes menar att fördelarna handlar om betydligt mer än så.

– Gävle är en stad som ligger bra till och lockar mycket turister. Vi får allt fler besökare från större städer, som också är vana vid senare öppettider. Gävle har alltid varit bland de krogtätaste orterna och nu blir staden ännu mer attraktiv. Vi får mer liv i staden, helt enkelt, som gör att vi kan växa och bli ännu starkare.

Krogens vakter ger trygghet

Den som varnar för mer stök och bråk på stan, till följd av ökad alkoholkonsumtion, får inte medhåll av Lao Lopes.

– De som säger så gör det enkelt för sig, det finns så många olika variabler att ta hänsyn till. För egen del har vi inte haft några konstigheter. Tvärtom har vi egna vakter som löser många situationer, både inne i lokalen och utanför på gatan, och på så vis är det tryggare innanför våra dörrar än att ränna ute på stan. Det är så jag ser det, säger han.

Det är dock oklart vad som händer med serveringstillståndet när året är slut. Tillståndsenheten i Gävle kommun hänvisar till ansvariga politiker i Socialnämnden, som tagit beslutet.

– Under 2015 och 2016 har vi haft prövotider under sommarhalvåret och nu har vi förlängt det för just Harrys del till året ut. Lao Lopes driver ett väldigt välskött företag och därför kunde han premieras. Om vi ser att ett företag sköter sina åtaganden finns det ingenting som säger att vi inte kan göra tillståndet permanent, säger Eva Marja Andersson, moderat ordförande i Socialnämnden.