Annons

Kunglig glans på Visitadagen 2023

zoom Jessie Sommarström mottog priset av H.K.H Prins Daniel och Maud Olofsson
Jessie Sommarström mottog priset av H.K.H Prins Daniel och Maud Olofsson
NYHETER. Årets upplaga av Visitadagen bjöd på kunglig glans i form av H.K.H Prins Daniel, årets kvinna i besöksnäringen Jessie Sommarström, politisk paneldebatt, ståuppkomikern Al Pitcher, justitieminister Gunnar Strömmer och mycket mer.
Annons

Det var ett späckat schema som mötte de cirka 400 medlemmar från hela landet som sökt sig till Clarion Hotel Sign i Stockholm under måndagen. Efter ett kort välkomsttal från Visitas vd Jonas Siljhammar var det dags för eftermiddagens konferencier Sissela Kyle att ta över mikrofonen. Hon konstaterade att hon faktiskt är medlem i Gastronomiska Akademien (tallrik 6) och tillade att det fanns fler beröringspunkter mellan henne och de andra i lokalen.

– Jag är precis som besöksnäringen, för utan besökare blir det ingen föreställning.

Hoppfull Reinfeldt hyllade besöksnäringen

Fredrik Reinfeldt, som valdes till Visitas ordförande vid förra årets föreningsstämma, konstaterade att han var imponerad över det han sett av besöksnäringen under året som passerat.

–  Man utmanar, tar inte allt för givet och hittar hela tiden nya utgångspunkter, sa han.

Reinfeldt gav också flera konkreta exempel på verksamheter som imponerat, bland annat Restaurang Spill i Malmö som låter ratade råvaror bli dagens lunch. 

– Plötsligt har vi skapat en värdekedja av det som tidigare var avfallshantering, konstaterade han innan han avslutade med att konstatera att Visita-humlan flyger.
– Under det gångna året har besöksnäringen visat sig från sin bästa sida.

Den positiva inställning och framtidstro som Reinfeldt gav uttryck för visade sig även prägla gästernas förväntan på kommande sommaren. I en app fick de frågan: ”Hur tror du försäljningen kommer se ut fram till sommaren?” Över 60 procent förväntar sig att den kommer öka medan cirka 10 procent anar en minskning.

Jessie Sommarström prisades

Allra störst skratt fick ståuppkomikern Al Pitcher och en av kvällens starkaste applåder tilldelades Jessie Sommarström, kreativ ledare på Urban Deli och Årets kock 2022, som numera kan titulera sig Årets kvinna i besöksnäringen. Hon fick priset bland annat för sitt hållbarhetsarbete och var märkbart rörd och överraskad av uppmärksamheten.

– Jag är lite blödig och det blir inte bättre med åren, sa hon efter att hon tagit emot priset av tidigare ordföranden Maud Olofsson och självaste H.K.H Prins Daniel som var på plats under dagen.

”Leve besöksnäringen!”

Ett annat uppskattat inslag var när justitieminister Gunnar Strömmer sa att en översyn av hotell- och pensionatstillståndet kan vara nästa regelförenkling. Regelförenklingar, liksom sänkta arbetsgivaravgifter för unga, var även ett återkommande önskemål från de medlemmar som mötte en panel av politiker på scenen. Jennica Jonsson, vice vd Stureplansgruppen, tog även upp alkohollagen som hon menade är förlegad och omodern.

– Den skapar bara väldigt mycket administration. Jag önskar färre, men även bättre regler, sa hon och underströk också att personalliggaren aldrig varit ändamålsenlig.

Jonas Siljhammar sammanfattade dagen med att den varit jättebra, med ett bra tempo och blandat innehåll med både skratt och allvar. Men sista orden stod Sissela Kyle för:

– Leve besöksnäringen!

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!
Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...