Annons

Kvinnliga kockar tar över Portal för en kväll

zoom
NYHETER. Det kvinnliga kocknätverket TakeOver gör comeback efter närmare tre års pandemipaus. Och intresset är större än någonsin.
Annons

Den 3 oktober intas restaurang Portal i Stockholm av några av landets främsta kvinnliga kockar när kocknätverket TakeOver gör sitt första gästspel sedan 2019. Idén kläcktes efter ett möte mellan Lisa Lönner, kock och en av grundarna bakom nätverket, och Klas Lindberg, krögare på Portal och Årets kock 2012.

– Klas har jobbat hårt för att få fler kvinnor att trivas i branschen och ser det här som ett perfekt sätt att lyfta frågan, säger Lisa Lönner. 

”Många har fått ett annat självförtroende”

Sedan hon och kocken Linn Söderström startade nätverket 2014 har det gjort 20 gästspel på restauranger över hela landet, från Kiruna till Malmö. Genom åren har ett 70-tal kvinnor deltagit och den här gången var intresset större än någonsin. 

– Det var så många som anmälde sig att det blev fler kockar än vi tänkt oss, men det är bara roligt, säger Lisa Lönner. 

Enligt henne har arbetet med nätverket givit resultat på flera fronter.

– Många tjejer har börjat samarbeta eller rekrytera andra i nätverket. Tjejerna brukar också få större uppmärksamhet på sin arbetsplats och vissa har blivit befordrade. Sedan har vi fått fler kvinnliga kockar att tävla. Många har fått ett helt annat självförtroende. 

Helt annan ton i branschen

Under kvällen kommer de åtta deltagande kockarna att laga och presentera varsin rätt.

– Man kan tycka att det är självklart att kvinnliga kockar ska få skapa egna rätter, men det är det oftast inte på restaurangerna i dag. Det är en helt annan ton i branschen jämfört med när vi startade, men det är alltför sällan kvinnors matlagning lyfts fram.

Middagsbokningar för gästspelet den 3 oktober görs på Portals hemsida: www.portalrestaurang.se.

Hotellsystemet som kunde tillgodose alla Åhus Seasides behov

Hotellsystemet som kunde tillgodose alla Åhus Seasides behov

PMS-systemet VisBook har över 1 000 kunder inom besöksnäringen i Norden och växer snabbt, inte minst i Sverige där antalet nya kunder har mer än fördubblats under de senaste två åren. En av de nya kunderna är Åhus Seasid...