Annons

Lilla Bjers snickrar på hemligt hållbarhetsprojekt

zoom Lilla Bjers på Gotland har tagit emot flera utmärkelser,<br />
 bland annat för sitt hållbarhetsarbete. Foto: Lilla Bjers
Lilla Bjers på Gotland har tagit emot flera utmärkelser,
bland annat för sitt hållbarhetsarbete.
Foto: Lilla Bjers
NYHETER. I hård konkurrens var det Lilla Bjers på Gotland som fick ta emot årets Hans Erik Börjesson-stipendium. Pengarna ska gå till ett hemligt projekt som gården rullar ut senare i år.
Annons

Varje år delar Visita region mellersta ut kompetensutvecklingsstipendiet, Hans Erik Börjesson-stipendiet. I år gick det till Lilla Bjers på Gotland, som tidigare har tagit emot flera utmärkelser för sin ekologiska mat och sitt hållbarhetsarbete.

 – Det känns fantastiskt. Vi jobbar mycket med att se alla våra gäster, oavsett vem du är. Då är det extra roligt att själva få bli sedda, säger Göran Hoas som driver gården tillsammans med sin fru Margareta Hoas.

Ni belönades med en prissumma på 25 000 kronor, vad ska ni göra med pengarna?

– Vi ska investera dem i ett än så länge hemligt hållbarhetsprojekt, som vi ska lansera på gården senare i år. Det är något som ännu inte finns i Sverige, därför vill vi hålla det för oss själva ett tag till. Pengarna ska gå till utbildningsresor för att lära oss mer om detta, sedan ska lite gå till att ta hand om oss själva. Som egenföretagare är man inte så bra på det, säger Göran Hoas.

Vad betyder det mer för er personligen och verksamheten att ni tilldelades utvecklingsstipendiet?

 – Rent ekonomiskt är det bra med ett bidrag, sedan ger det en puff åt rätt håll som bidrar till att man kanske vågar genomföra ett projekt som vi gör. Och som sagt ger det både stimulans och betyder ett erkännande att bli sedd, särskilt för vårt hållbara arbete, eftersom vi brinner för det vi gör.

En del av motiveringen lyder: ”Hållbarhet i alla dimensioner präglar verksamhetens alla delar”, varför är det viktigt att låta hållbarhet styra verksamheten?

– Jag är uppväxt på en gård med konventionellt jordbruk och minns att man inte fick gå nära vissa grönsaker som nyss blivit besprutade, så vi bestämde oss direkt när vi började att vårt jordbruk ska vara giftfritt och att våra barn inte ska behöva fundera på var de ska gå och inte gå.

– Och jorden ska ju brukas fler gånger. Man vill lämna ifrån sig en jord som mår bättre än den man tog över, inte sämre. Det är hållbarhet.

Vad mer är hållbarhet för Lilla Bjers?

– Vi jobbar med hundra procent ekologiska råvaror och är transparenta med allt vi gör. Vi mörkar ingenting. Vi är också väldigt måna om vår, och det är också hållbart.

Lilla Bjers startade sin restaurang 2012, och hade en omsättning på cirka 3,5 miljoner sitt första verksamhetsår. I fjol omsatte restaurangen och gården cirka 10 miljoner kronor, enligt Göran Hoas.

 Ni öppnar för säsongen i början av maj, vad ser ni mest fram emot?

– Jag hoppas att säsongen inte lir fullt så varm, men lika härlig som i fjol med en jämn tillströmning av gäster så vi kan ha en bra personaluppsättning. Så hoppas vi förstås komma igång med vårt projekt till våren eller hösten.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...