Annons

Lilla Björkö lockar stjärnorna och lyfter lokalsamhället

zoom Hasse Mathiason och Veronica Tigerberg  Foto: Lars W Toll
Hasse Mathiason och Veronica Tigerberg Foto: Lars W Toll
NYHETER. Det började med en enkel servering hemma i trädgården. Några år senare har paret lyckats boka några av landet största artister till orten. I dag är Lilla Björkö en given mötesplats som lockar utländska gäster och lyfter lokalsamhället.
Annons

Från början var det – inte helt otippat – kärleken som förde Veronica Tigerberg från Varberg till Lugnås. Året var 2014 då hon och Hasse Mathiason bestämde sig för att skapa ett hem tillsammans i den lilla orten en mil söder om Mariestad.

Det vara egentligen bara en sak de längtade efter i den lantliga tillvaron.

– Vi saknade närheten till schyst mat och att i all enkelhet kunna gå ut och ta ett glas vin. Det var så tanken föddes om att skapa någonting i trädgården här hemma, minns Veronica.

Kunde inte säga nej till Ebbot

2018 skippade paret semesterplanerna för att istället ägna all tid åt deras nyfunna, gemensamma projekt. Och det blev snabbt tydligt att det var fler som längtat efter en plats där människor kunde mötas helt anspråkslöst i sommarkvällen.

– Vi blev snabbt fullbokade och det var superlyckat! Men efteråt sa min sambo att ”det här vill jag inte lägga hela min semester på igen.” Så jag tvingades funderade över hur jag kunde övertala honom…

Lösningen på problemet kom från Göteborg och lystrar till namnet Ebbot. Veronica visste att Hasse älskade den karismatiske sångaren och om hon bara bokade honom skulle hennes sambo inte kunna säga nej.

Sagt och gjort.

150 biljetter såldes till den enda konsertkväll som paret arrangerade i sin trädgård sommaren 2019. Två år senare hade kvällarna inte bara blivit fler, de hade också flyttats från familjens trädgård.

– Under pandemin arbetade vi båda hemifrån, vilket innebar att vi också började vara ute mer här omkring. Det var då vi hittade en gammal tågstation, ett ödehus där vi kände att man borde göra någonting. Vi tyckte också att 150 personer i vår egen trädgård kanske var lite mycket. Folk började droppa in när vi inte hade öppet och våra tre barn tyckte väl att det var lite sådär.

Mando Diao lockade tyskar

Men istället för att sätta igång med kostsam renovering mitt i pandemin beslutade de sig för att sätta en konsertsommar utomhus, intill den gamla tågstationen, med ett publiktak på 250 personer.

Och det var en klart imponerande samling artister som letade sig till Lilla Björkö 2021. På programmet fanns bland andra Mando Diao, Anna Ternheim, Franska Trion – och Ebbot som invigde säsongen tillsammans med Julia Frej.

– Det kom holländare och tyskar och många var i chock över att se Mando Diao på en åker mitt ute i ingenstans.

Hur lyckades ni få dit så etablerade namn?

– Vi gasade mitt under pandemin, innan många andra vågade, och bokade schysta akter redan innan det egentligen var genomfört. Vi erbjöd också artister att snabbt kunna ställa om ifall festivalen de skulle spela på ute i Europa blev inställd, så de kunde komma till oss istället.

Hade blivit en reseanledning

Det stora intresset förde också med sig ett annat åtagande menar Veronica.

– Vi insåg att vi hade blivit en reseanledning. Det innebar ett större ansvar och att vi behövde tänka helhet. Vi arbetade självklart nära Lugnåsbergets ekohotell men de har inte så stor kapacitet. Vi har dessutom besökare som vill ha lite lyxigare boende. Så i år jobbar vi även med Nya Lundsbrunn Resort och spa och erbjuder paket med boende och konsertbiljett.

Cornelia Jacobs kommer i sommar

Även sommaren 2022 är det en imponerande skara artister som bokats, däribland Cornelia Jacobs, Daniel Adams Ray och uppskrivna David Ritschard.

Men Lilla Björkö handlar om så mycket mer än bara musiken. Veronica beskriver det som en helhetsupplevelse där också maten spelar stor roll. Att köpa råvaror från grannarna och skörda grödor från den egna trädgården är grunden till menyn.

– Det är givet för oss att det ska vara närproducerat och ekologiskt i största möjliga mån. Vi gillar inte det storskaliga utan tror på det lilla och att använda lokala producenter, säger hon.

Betydelse för lokalsamhället

Det lokalproducerade gäller inte bara maten utan även till exempel dekorationerna.

– Vi jobbar med en lokal snittblomsodling som gör alla våra dekorationer. Det förhöjer upplevelse hos oss och ger arbetstillfällen.

– Jag skulle vilja uppmana fler att våga samarbeta med andra. En av våra största drivkrafter är att det vi gör har betydelse för lokalsamhället. Vi är inte heller fullärda och har en tillåtande miljö där det är okej att göra fel och där vi lär varandra. På det viset kommer vi långt. Det handlar om att våga testa att göra saker annorlunda, menar Veronica Tigerberg.

I år satsar Lilla Björkö även på konsertbussar som ett led i sitt hållbarhetsarbete. Transport från Skaraborgs största städer ingår i biljettpriset för att uppmuntra gästerna att åka kollektivt.

Så får du mer tid över till dina gäster

Så får du mer tid över till dina gäster

Med Picasso Digital får hotell och konferensanläggningar digitala tjänster för bokning, incheckning och betalning så att du kan lägga mer fokus på det som är allra viktigast i verksamheten – nämligen dina gäster...