Annons

Liseberg planerar framåt med försiktighet

zoom Lisebergs nya berg-och dalbana Luna blir den högsta och snabbaste i sitt slag i Europa när den öppnar till sommaren 2023. Illustration: Liseberg
Lisebergs nya berg-och dalbana Luna blir den högsta och snabbaste i sitt slag i Europa när den öppnar till sommaren 2023. Illustration: Liseberg
NYHETER. I år väntar 100-årsjubileum och en stor hotellöppning – samtidigt navigerar den anrika parken i en ekonomi som vänder kraftigt nedåt.
Annons

Det var full snurr på karusellerna för Liseberg under förra året och i bokslutet konstaterar nöjesparken att de klarat sig bättre än väntat efter pandemin.

– Vi har återhämtat oss snabbare än vad jag vågade hoppas på, säger Lisebergs vd Andreas Andersen om nöjesparkens resultat för 2022.

Både nettoomsättningen på 1 381 miljoner kronor och resultatet före skatt på 221 miljoner kronor översteg bolagets egna förväntningar med råge och Andreas Andersen pekar framförallt ut tre faktorer som bidragit: ett uppdämt besöksbehov efter pandemin, en tight kostnadskostym och ökad omsättning per gäst.

Gästnöjdheten fortsatt hög

Att parken fortsatt med att begränsa antalet gäster har inte haft något negativ effekt, snarare tvärtom, menar vd:n.

– I kombination med en differentierad prissättning har det gjort att gästnöjdheten har fortsatt ligga på en hög nivå. Gästerna stannar längre i parken och tar del av större del av parkens utbud, vilken kompenserar minskad försäljning av antal entréer och åkpass, säger Andreas Andersen och fortsätter:

– Det har också förbättrat våra möjligheter för planering och kostnadsstyrning och vi kommer fortsätta att med att optimera modellen de kommande åren, säger Andreas Andersen.

Mycket på agendan ger mer fart

I år inleds Lisebergs stora 100-årsjubileum och i april slår parkens nya åretruntöppna hotell Grand Curiosa upp portarna. Med färdigställandet av Oceana Vattenvärld 2024 blir Liseberg som helhet en åretruntdestination, vilket Andreas Andersen givetvis hoppas ger ytterligare skjuts, både åt parken och åt regionen.

–Vi har de senaste året utökat våra säsongen kraftigt, senast med introduktionen av Halloween 2015. Med hotell och vattenpark kommer vi sannolik öka antalet öppetdagar ytterligare. Detta är inte bara bra för Liseberg, utan för hela destinationen, säger han.

Återhållsamma prisökningar

Samtidigt grumlas framtidsutsikterna av sämre ekonomiska tider och Andreas Andersen uppger att planeringen inför årets säsong sker med försiktighet.

– Liseberg har traditionellt klarat sig ok i lågkonjunkturer, men i nuläget finns lite väl många variabler som vi måste hantera i planeringen. Vi har därför inga förväntningar om någon stor gästökning och vi kommer också att implementera mycket återhållsamma prisökningar, säger han.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...