Annons

Lisebergs förlänger säsongen – med Halloween

zoom Vinden är namnet på det nya skräckhus som har premiär i samband med att Lisebergs Halloweensäsong öppnar fredagen den 13 oktober.
Vinden är namnet på det nya skräckhus som har premiär i samband med att Lisebergs Halloweensäsong öppnar fredagen den 13 oktober.
NYHETER. Halloween har blivit en kassako för nöjesparkerna. Liseberg storsatsar i år med nytt skräckhus.
Annons

Den 13 oktober öppnar Liseberg för sin Halloween-säsong. Det blir parkens tredje år med och i nu storsatsar man med fler öppna dagar, skräckaktörer och nya attraktioner.

 

I det nya skräckhuset Vinden har tiden stått stilla i hundra år. Bakom den igenbommade vindsdörren och det är inga vanliga skräckaktörer som hemsöker gästerna – det är barn.

 

– Vinden är vårt nya skräckhus där vi jobbar mycket med olika sorters rädslor och känslor. Vi försöker få in olika sorters skräckteman i upplevelsen. Konceptet är att vi har stängt in barn från hamnen på vinden och de har fastnat där i tiden. Det är en skräckattraktion man går igenom i mindre grupper. Då kommer man nära det på ett helt annat sätt, säger Sandra Leiknes, skräckhusproducent på Liseberg.

 

Dubbla antalet skräckaktörer

 

Parken anställer även dubbelt så många aktörer jämfört med tidigare år – hela 200 personer.

Och man sparar inte krutet på dekoren heller, 100 ton pumpor är beställda för utsmyckning.

En ny skräcktematiserad åkattraktion, Haunted Mansion, är en av de stora nyheterna.

 

–Vi har aldrig tidigare gjort något liknande så det är jättespännande. De yngre barnen får under dagtid åka den här skräckattraktionen. De sitter i små gondoler och åker igenom läskigheter anpassade för de lite yngre. Sen när det blir mörkt så fyller vi området med dubbelt så mycket aktörer och då blir det elvaårsgräns. Men dagtid får de yngre både gå utan aktörer och åka attraktionen.

 

Här för att stanna

 

Det amerikanska halloweenfirandet kom och slog igenom i Sverige på sent 1990-talet men började firas av nöjesparker först på senare år. Datumet för den högtiden infaller årligen den 31 oktober medan den svenska varianten, allhelgonadagen, infaller den 1 november.

 

– Vi satt ändå och planerade Halloween på Liseberg i fyra år innan vi bestämde oss att köra. Vi trodde att det skulle komma 80 tusen gäster men det kom 200 tusen. Det var många som tyckte att det inte var svenskt och traditionsenligt men det blev ändå en succé för Liseberg som gjorde något eget med halloweentemat. Jag tror att det är här för att stanna, säger Sandra Leiknes och fortsätter:

 

– Halloween är en säsong som växer i popularitet. Ambitionen är att öppna ett nytt skräckhus varje år. Men om vi ska leva upp till det Måste vi byta ut de befintliga.

 

Parken räknar med cirka 200 000 gäster även i år. Men det är inte bara Liseberg som anammat det amerikanska halloweenfirandet. Gröna Lund utökar parken med fler skräckhus, omvandlar Lustiga Huset till Olustiga Huset och fyller området med aktörer. Kolmården firar högtiden sjätte året i rad och fyller parken med ruggiga upplevelser och ett nytt spökhus.