Annons

Lisebergs jubileumshotell tar form

zoom Vattenparken ska enligt planerna kunna ta emot 2200 besökare samtidigt. Foto: Pressbilder
Vattenparken ska enligt planerna kunna ta emot 2200 besökare samtidigt. Foto: Pressbilder
NYHETER. Lisebergs tvåmiljarderssatsning med storhotell och ny vattenpark håller på att ta form." Upplevelsehotellet är under produktion, säger Thomas Sjöstrand, vd för Lisebergs Jubileumsprojekt."
Annons

Redan 2016 lanserades planerna på Lisebergs storsatsning inför nöjesparkens hundraårsjubileum 2023. Efter åratal av utredande blir planerna nu verklighet. Vid Lisebergs södra infart håller byggföretaget NCC på med markarbetena och längre fram på vårkanten kommer själva kommer hotellbyggnaden att börja växa fram.

– Vi kommer att vara klara i god tid före 2023. Datum för invigning är inte klart än men vi räknar med att hotellet öppnar i början av 2023, säger Thomas Sjöstrand.

Upplevelsehotellet som döpts till Liseberg Grand Curiosa Hotel kommer att få 457 rum och ska enligt planerna bli ”Sveriges mest fantasifulla familjehotell”. Med rutschkana mellan våningarna och ponnykarusell i restaurangen ska en äkta Lisebergskänsla förmedlas inne på hotellet.

­– Vi har en dynamisk prissättning och vi ska landa i att vara ett fyrstjärnigt hotell, säger Thomas Sjöstrand.

Vattenparken – den andra delen av tvåmiljardersprojektet – har inte hunnit lika långt.

– Vattenparken håller vi på och planerar. Det är mer komplext. Vi räknar med beslut till sommaren och produktion till hösten.

Vad behöver lösas?

– Det är viktigt för oss att ha en produkt som driver en halv miljon besök. Det handlar om attraktioner, ytor och kostnader.

Vattenparken kommer enligt planerna att kunna ta emot 2200 besökare samtidigt. Här ska bland annat finnas tio upplevelsepooler och en restaurang med plats för 350 gäster.

Thomas Sjöstrand räknar med att Lisebergs jubileumssatsning kommer att tillföra 185 000 gästnätter årligen.

Det nya upplevelsehotellet kan ta hand om 55 000 gästnätter medan resten –130 000 gästnätter – blir ett tillskott för övriga hotell.

– Det kommer att gynna hela stan, säger han.

Men det är oklart när vattenparken kan invigas och om den ens står färdig till jubileumsåret.

– För Liseberg är det viktigast att bygga rätt produkt till rätt pris, detta kan innebära att vattenparken öppnar något senare än hotellet. Men det vi inte än, beslut kommer till sommaren 2020.

Samtidigt som Lisebergs tvåmiljarderssatsning blir verklighet planeras för fortsatt expansion av nöjesparken. Nöjesparken väntar på klartecken från politikerna att kunna expandera öster om Mölndalsån. Här planerar Volvoföretagen för ”World of Volvo”, ett upplevelsecentrum med museum som vänta locka besökare till nöjesparken. Här ska också finnas plats för fler parkeringsplatser till Liseberg, en del behövs för att kompensera bortfallet när Jubileumsprojektet expanderar på den tidigare parkeringsplatsen söder om Liseberg.

Liseberg vill också ha möjlighet att på sikt skapa attraktioner på det nya området i öster om Mölndalsån.