Annons

Lista: De är vinnarna i STFs Årets Kudde

zoom säger Södergårdens platschef Eva Björklund. Foto: Södergården/Grimnäs Herrgård" />
"Vi brukar säga att vi är Sveriges mest tillgängliga vandrarhem",
säger Södergårdens platschef Eva Björklund.
Foto: Södergården/Grimnäs Herrgård
 NYHETER. Nordens enda allergivänliga boende, och en småländsk destination med fokus på eko och närproducerat – det är två av vinnarna när Svenska Turistföreningen utser Årets Kudde bland medlemmar som utmärkt sig lite extra under året.
Annons

En gång om året prisar STF några av sina 250 medlemmar för att uppmärksamma och uppmuntra de som gjort ett extra bra jobb. Tävlingen Årets Kudde premierar medlemmar i sex kategorier. En av dem är utmärkelsen Gästernas val av bästa vandrarhem/hotell/B&B, som i år gick till Södergårdens vandrarhem utanför Åre.

Som det enda astma- och allergivänliga boendet i Norden lockar de många gäster som annars kanske inte ens kan åka på semester.

– Vi brukar säga att vi är Sveriges mest tillgängliga vandrarhem – de flesta boenden är i dag anpassade efter funktionsvariationer eller så, men har du någon allergi eller överkänslighet blir det ofta svårt och du behöver oroa dig för hur allt ska gå när du åker på resa, säger Eva Björklund, platschef på Södergården.

Men det behöver man inte tänka på på Södergården. Där blir en fristad för personer som vanligtvis kanske inte ens kan åka på semester.

– Många småbarnsfamiljer med väldigt allergiska barn kommer hit; man kan åka som en vanlig familj utan att behöva oroa sig för en gångs skull. Det är väldigt uppskattat.

 Vad betyder priset för er?

– Det känns helt fantastiskt, särskilt eftersom att det är gästernas val. Det är ju inte alltid man orkar klicka sig in på en länk och ge omdöme på ett boende efter man bott där, så det känns extra speciellt.

Hur gör ni för att hålla boendet fritt från allergener?

– Jag brukar be gästerna att ringa innan de är framme, så att jag kan möta dem personligen. På så sätt får jag också en chans att prata med dem och se så att de är helt införstådda med konceptet. Det är viktigt för oss att gäster ska våga fråga om vad som är okej eller inte, och ha en öppen dialog med oss.

I motiveringen står det: ”Det känns som att återvända hem till en släkting varje gång man kommer dit”. Hur gör ni för att skapa en sådan stämning?

– Jag har förstått mer och mer att det personliga mötet är väldigt viktigt för att folk ska trivas. Jag träffar som sagt alltid gästerna personligen och uppmanar dem alltid till att känna sig som hemma; att de ska öppna alla dörrar som går att öppna för att de ska lära känna gården så bra som möjligt. Sedan försöker jag alltid att anpassa boendet efter den som kommer. I slutändan handlar allt om trygghet.

Ekologiskt – receptet på framgång  

I kategorin Mat delas priset ut av en jury, till ett boende som bjuder på en särskilt kulinarisk upplevelse. I år gick guldet till fjolårets silvermedaljör Grimsnäs Herrgård, där juryn imponerats av de småländska delikatesserna gjorda av ekologiska råvaror från bygden.

– Det betyder väldigt mycket. Det är som en idrottsstjärna som tränat, tränat och tränat och som slutligen blir uppmärksammad och kan utvecklas vidare i karriären. Det är en bekräftelse på att vi gör rätt. Jag hoppas att många kan få sig en tankeställare. Att få folk att förstå vikten av ekologiskt är ett konstant stretande, säger köksmästare Sune Markmann.

Vad bjuder ni på?

– Vi serverar svensk mat med svenska råvaror, men vi eftersträvar inte att laga mat som våra förfäder utan har moderna produkter och tillagningsprocesser. Nästan alla råvaror har sitt ursprung i Småland; just nu plockar vi varor högst 17 mil härifrån. 80-87 procent av våra produkter är KRAV-märkta och under de senaste åren har vi minskat vårt matsvinn med 90 procent. Det är vi väldigt stolta över.

Vad är det som driver er mest? 

– Jag strävar alltid efter att få inspirera. Jag är ute och pratar med bönder i närområdet och resultatet har blivit att flera av dem gått över till ekologisk odling. Jag har stenkoll på vad jag serverar och var det kommer från. Det är viktigare än någonsin att tänka över maten, och att få bidra med kunskap är mycket värt för mig. Jag märker att allt fler väljer att komma till oss ute på landet och äta, istället för att åka in till stan. Det driver oss också väldigt mycket.

Vad vill du säga till andra som funderar på att gå i samma banor?

– Många gör det onödigt krångligt för sig när de funderar på att övergå till ekologiskt. Man tror att man behöver gå väldigt djupt in i det hela. Det är bättre att faktiskt göra någonting istället, som att byta ut råvarorna till ekologiska. Det är dags att vara stolta över de råvaror som finns i Sverige. Tomater behöver kanske inte finnas på menyn året runt, och det är helt okej att under vintern gå och längta efter sommaren och jordgubbar. Maten blir nog till och med godare då.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...