Annons

Lokal konst för en dynamisk miljö

zoom Målet med konstsasningen är en levande och kreativ atmosfär, enligt Gustav Kalogirou, hotelldirektör på Elite Stora Hotellet i Jönköping. Foto: Rochelle Rosenberg
Målet med konstsasningen är en levande och kreativ atmosfär, enligt Gustav Kalogirou, hotelldirektör på Elite Stora Hotellet i Jönköping. Foto: Rochelle Rosenberg
NYHETER. "Det finns något mytomspunnet kring hotellmiljöer som föder en viss förväntan hos gästerna", säger hotelldirektören Gustav Kalogirou om konstsatsningen på Elite Stora Hotellet i Jönköping.
Annons

Sedan slutet av augusti möts gäster som besöker Elite Stora Hotellet i Jönköping av konst från lokala konstnärer på väggarna i lobbyn. Den roterande konstutställningen, där konstnärerna ställer ut månadsvis, är ett lokalt initiativ som pågår fram till slutet av januari 2024.

– Gamla fina stadshotell som vårt bär på ett kulturarv och är en viktig plats för orten. Vi vill bidra till det lokala samhället och engagemanget från dem som bor här är viktigt. Sen finns det också något mytomspunnet kring hotellmiljöer, där möten mellan människor uppstår, som föder en viss förväntan hos gästerna, säger Gustav Kalogirou, hotelldirektör på Elite Stora Hotellet i Jönköping.

Stor mix bland verken

I syfte att komma närmare den filmiska känslan av en dynamisk hotellmiljö har Gustav Kalogirou bollat idéer med allt från artister och konstnärer till företagsledare. Mötet med Rochelle Rosenberg, konstnär och fotograf i Jönköping som driver Artbloom Studio, blev startskottet till konstprojektet där allt från akvarellmålningar och blyertsteckningar till skulpturer och fotografi finns representerat.

– Rochelle har varit den konstnärliga samordnaren som hittat konstnärerna och tillsammans har vi gjort ett schema för utställningarna. Varje utställning invigs med en vernissage där besökarna får möjlighet att träffa konstnärerna bakom verken, berättar Gustav Kalogirou.

Inblick i verksamheten

Huvudsyftet med initiativet är att skapa en kreativ och levande atmosfär för hotellets gäster. En annan aktivitet i kreativitetens tecken är ”stick together” som äger rum i hotellets lobby en torsdag i månaden. Numera är entusiasterna som samlas för att sticka tillsammans omgivna av den lokala konsten.

– Jag har alltid velat smycka hotellet med konst och det är extra kul att det är våra lokala konstnärers verk som pryder väggarna. Det blir en möjlighet för dem att gynna sin verksamhet samtidigt som vi tillgängliggör våra lokaler och ger besökarna en inblick i vår verksamhet, säger Gustav Kalogirou.

Vad händer efter den sista utställningen i januari?

– Det här har givit ringar på vattnet och många hör av sig med intresse av att ställa ut. Vi har också blivit kontaktade av föreningar och andra kreativa utövare. Jag ser gärna att det här blir en bestående del av vår verksamhet, men exakt i vilken form är inte klart. Det vi vet är att vi ska fortsätta upprätthålla en levande och kreativ miljö.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...