Annons

”Man måste tro på framtiden”

zoom Starby Spa, hotell och konferens. Hilda Carneteg och pappa Stefan Carneteg.
Starby Spa, hotell och konferens. Hilda Carneteg och pappa Stefan Carneteg.
NYHETER: Stefan Carneteg sålde sina hotell i Linköping och fick möjligheten att ta över Starby hotell i sin hemstad Vadstena tillsammans med sin fru och dotter. Nu storsatsar de på spa.
Annons

Stefan Carneteg, som jobbat inom besöksnäringen i 40 år, har satsat sig ur kriser förr. Det var under pandemin som tillfället att köpa Starby äntligen uppstod och hotellet kunde breddas från konferensställe till att även innefatta privatgäster. Hela anläggningen är renoverad, omgjord och uppfräschad, och nu står även ett stort, helt nytt spa klart.

– Tidigare så hade jag Best Western Hotel Linköping, Box Hotell och Priceless Hotell i Linköping samt ett hotell i Stockholm tillsammans med min kompanjon- men jag sålde dem. Jag ville öppna något i Vadstena där jag bott i 37 år och under pandemin så dök möjligheten upp, säger Stefan som dessutom jobbat som kock och var köksmästare på dåvarande Starby Hotell 1987.

Kändes det läskigt att sälja och köpa under pandemin?

– Nja, lite så var det kanske men…man ska köpa när det är billigt och så sälja när det är dyrt. Jag hade aldrig gjort detta om jag inte trott på Vadstena som destination och dessutom på branschen i stort, man måste tro på framtiden!

Nya uppgifter- samma personal

Under pandemin och den lugna period som uppstod på hotellet så passade familjen Carneteg och de anställda på att renovera och planera framåt.

– Många är kvar från den gamla personalen, de kan stället och fick hjälpa till med allt möjligt under pandemin. Branschen bygger ju mycket på engagemang och närvaro. Vi permitterade men kunde behålla all personal, däremot väntar vi fortfarande på pengarna från Tillväxtverket, säger Stefan Carneteg.

I början av året påbörjades arbetet med ett stort spa på 1100 kvadratmeter, nödvändigt för hotellets nya både lokala och besökande gästgrupper. Investeringen blev snabbt lönsam.

– Vi har alltid haft ett erkänt bra kök men det saknades ett spa som höll samma höga nivå. Det här året har varit både upp och ner men vi hade all time high på konferenssidan och en riktigt bra gästsommar. Efter att vi öppnade vårt nya spa så ökade vi med femtio procent jämfört med samma period förra året, säger han.

Familjen & Co 

Stefans dotter Hilda Carneteg jobbar ihop med sin pappa på hotellet som idag går under namnet Starby Spa, hotell & konferens och har även hon en gedigen bakgrund inom hotellbranschen.

Hur fungerar det att arbeta tillsammans?

– Det går jättebra, jag har mitt fokus på förvaltning och restaurang och Hilda är mer för hotellet, design och kommunikation. Vi kompletterar varandra, mycket av anledningen till att jag satsade på det här är att min dotter också flyttade hem till Vadstena och jobbar med mig.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...